Žena

454 | РАЈЕ НА

Божена Викова КНуњетицка.

Доновимо слику жене, која је изабрана за посланика у чешком земаљском сабору. Она је Чешкиња. Пре ње чије изабрана у целој Аустро- Угарској жена.

Ни госпођа Куњетицка није сигурна да ће видети сабора. Јер закон не вели изрично, да женскиње може бити посланик, али не каже ни то, да не може. Раније није нико ни помислио, да се заступство у сабору може односити и на женскиње. У најновије доба протумачиле су сестре Словенкиње у Чешкој закон, да и жена може бити посланик.

Већ из раније почеле су Чешкиње да се боре да уђу у земаљски сабор. Истакли су као Шумову у Прагу, која. је искупила око себе приличан број гласова. Сад је гђа Куњетицка изабрана великом већином. А имала је против себе градског начелника Матушека из Младе Болеславе, где је и бирана, и со цијалистичког кандидата, такође женскињу, Марију Михову, која се истакла својим новинапским радом. Дошло је до ужег избора између Матушека и Куњетицке. Том приликом су гласови Михове прешли на страну Куњетицке и она је победила

До сад још није решено питање: може ли на основу данашњег закона бити женскиње посланик у чешком вемаљском сабору. Алп ма како да се реши та ствар, ова победа начела ће довести и до измене закона. Већ овим пзбором постало је јасно, да се женскиње и у монархији не може ни на политичком пољу дуго држати у крају.

ђа Куњетицка, изабрани посланик Младе Болеславе и Нимбурга, позната је чешка списатељка. Она је написала и више драма и романа, који расправљају савремена женска питања. Њене драме представљане су с успехом не само у Шрагу него у Љубљани, Вагребу и Бечу. —а.

УК]

АЕ

~ ~ _

| |