Žena

ЕРЕ БЕРЗА 679

мало бавили, јер су лекари баш обилазили рањенике, а и односили се рањеници на превијање. Нисам имала времена, да се о појединостима известим.

Болница Светога Саве. Председница је госпођа генералица Путниковица. Она је душа болнице. Она лебди над рањеницима. Она им је брижљива мајка, пуна пожртвовања и неуморна у раду. У том тешком, али племенитом послу потпомажу је и остале госпође: потпредседница гђа Борисављевићка, болничарке: гђа Евица Ђорђевићка, гђа Евенина Андрејевић, гђа Олга Максимовић, гђа Весовићка, гђа Огњановићка, гђице: Каја Мирчетићева, Славка Антони" јевићева, Зокова, Андрејевић, Лекари су у овој болници Др. Хајну из Холандије и још неколико Срба лекара.

Савиначка болница. У тој болници било је 200 болесника, прездравили су у два маха по 50, остало је 105. Махом су лако рањени. Овде раде два лекара - Србина из наших крајева. Др. Милан Јовановић и Др. Јакшић, а неки лекари странци из других болница помажу. Гђа Јелена Спасић — песник, главна је болничарка.

Болница у Реалци. У њој има само лако рањених. Скоро сви су већ прездравили. Сваки дан се по неколико шаљу кућама. Та је болница некако на удару, свако у њу прво скрене. Зато је и препуна цвећем и понудама. Сталан је лекар у њој женскиња докторка из Прага. У тој болници дежурају наизменце 8 лекара Срба из Панчева, међу којима је Др. Стева Јовановић и Др. Коста Алексић.

У дому сиротне деце смештени су рањени Турци и Арнаути, свега њих 61, размештени у три собе. У једној соби леже сами Арнаути. Скоро да те језа ухвати, кад погледаш у та зверска лица — прави дивљаци. Ја мислим, да се оваки људи не могу никад укротити. Једна моја познаница, која је самном била, са страхом је ушла у собу. А кад смо изашли из куће, хвалила је Бога што је остала жива. Кад се који покренуо и најмање, она је мислила: сад ће скочити да је зграби и удави. Чудим се, како се могло наћи и једно женско лице, које је пристало да врши болничарску дужност код овог измета људског. Нарочито кад је моја познаница чула, да је баш у истој соби дан пре, један Арнаутин хтео да одгризе прси својој милосрдној сестри. Од тог доба осим болничарки и болничара у свакој соби по један војник стражари. У другој соби има Турака