Žena

од несносног притиска у желудцу. А и срце, као и плућа бивају са пуним желудцем врло незгодно притиштени уњином положају, а на то треба нарочито да пимишљају они људи који имају много сала, или су веома пунокрвни којима је лице увек црвено, у кратко сви који су, по свом телесном саставу, склони на удар капље. После ручка, а нарочито кад се много јело (као код нас о слави и великим свецима) најбоље је учинити малу шетњу или како неки врло добро кажу да треба ·„изодати ручак“. А ко баш неће или не може да стоји или да шета, тај нека бар седи и нека у седењу, а никако у лежању држи свој одмор после ручка. „Народно Здравље“.

Кинематографске представе опасне су по младе.

Увиђајући велику моралну опасност кинематографских представа циришки школски савет донео је ову опомену:

Жалосна искуства су показала, да младеж посећивањем кинематографа може да наиђе врло лако на рђаве путовеин запуштеност. Па и тамо где се те последице нису показале, није нимало гледање кинематографа безопасно. Кинематографско позориште не ограничава се само на предмете који имају поучне и васпитне вредности. Многи међу њима, на жалост шпекулишу са прохтевима људским за сликама које драже и потресају, за пикантним и сензационим представама.

А ту су већ опасности по младеж. Већ сама радозналост која тражи само оно што је најновије и најзанимљивије утиче шкодљиво; она их гони да непрестано иду у „биоскоп“ и да средства за тај циљ набаве на ма који начин. Није ни мало ретка ствар,да су појединци украли туђ новац само да задовоље своју жељу. А и брза промена слика, хумористичних и других сцена, чија је етичка и естетска вредност већином испод нуле, утиче штетно на ум и фантазију дечију, јер их затупљује. А ко ће још моћи посумњати да лоповске, детективске и зликовачке драме, или слике у којима се дражи похотљивост, не утичу страховито -на децу, упознавајући их са оним што треба да је за њих скривено, што их збуњују и варају суђење о добру и злу, о праву и неправу. А родитељи који умеју мислити, сигурно неће желити да се њихова деца упознају са сликама као што су: „линчовање“ „модел“, „морски ужаси“, „бела робиња“, „грешна љубав“ итд. 380: