Žena

256 ВЕНА

пири изваде одатле и простру на под, да би се добро осушили и оставе се за доцнију употребу. Тим се начином униште клице на кромпирима, те не могу клијати, и зато се могу дуго одржати а да не пређу ни у кварење. Тако раде напредни Французи, те ако се хоћемо о томе уверити, правимо и ми у мањој количини пробе.

Медени колачи. (Зготове се за један сат). 25 дека меда, дан пре прокува се, сутрадан дода се пола шоља воде и добро се промеша. Затим се дода 20 дека ситно исеченог цитроната, 5 дека самлевеног бадема, 5 дека крупног грожђа и нешто зачина, ваниле или цимета или другог по вољи, и мало брашна. То постоји тако један дан. Онда се к томе дода 2 пакета Аткеровог прашка за пециво и толико брашна, да буде лепо меко тесто. То тесто се развије на пола центиметара дебљине и са чашицом исече лепе округе, помаже са жуманцетом а у средину сваког округа мете половицу бадема, мете у тепсију и пече у добро врелој рерни.

Садржај Њ. броја „Жене“.

Песма: Јесен, од Б. Н. — Моји ђаци: Брата, од Јована Удицког. — Мудре изреке. — Главни згодитак. (Породична скица у две појаве). Написао: Нико Вучетић-Бокељски. Мудре изреке. — је ли потребно и зашто би требало да и женскиње учествују у борби против алкохола2 Од Бранка Ролера. — Рат, од Др. Ст. 3. Иванића. — Песма: Вече, од јелке. — Песма: Снови. Посрбила: Јелка. — Мудре изреке. — О васпитању умном, моралном и телесном, од Херберта Спенсера. — Душа српске жене. (Слика). ОдвВ. М.А. Старица из Мале Круше. (Из дневника једног лекара). Од др. Ст. 8. Ив. — С пролећа... Од Јелке, — Једно племенито дело Српкиња, од једног путника. — Међународни конгрес за женско бирачко право. — Књижевност и уметност. Разне белешке. — Белешке из здравља. — Белешке из домазлука.

Српска штампарија дра Светозара Милетића

тражи једног чиновника

који разуме најједноставније вођење књига. Плата према погодби и способности. Могу компетовати и старији људи, пензионирци, бивши трговци итд. Понуде треба управити на адресу: Српска штампарија др. Св. Милетића Нови Сад (Ојмдаек).

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.