Žena

ПЛЕНА 63

да је ово и врло често и врло добро јело и основа осталим киселим тестима држим да многима, особито младим домаћицама никако нисам била сувишна.

Пресбургерске кифлиљце. Узме се 20 дека масла, 40 дека брашна и сада у брашно растре масло. Узми за 4филера квасца, издроби га на мали тањир и осоли га. Квасац стоји овако осољен, док не буде сасвим бистар као отопљена маст. Онда, кад квасац буде оваки изручи се са мало шећера у смесу од брашна и масла и сада се све то замеси хладним млеком, да добијеш ни тврдо ни меко тесто. Сада се та јуфка подели на три или два према величини теста. Боље је увек да су јуфке мале. Затим се развије тесто танко и сече се на комаде дугачке 12, а широке 9 сантиметара. Може бити и веће. После тога се филује орасима или маком ни тако се прво филу т. ј. орасима или маку даду облик кифлице т. ј. да на средини буде најдебље, а крајеви тањи, иначе право. Тако начињене кифлице мећу се на крај теста и увија се само с крајева, кад се тако увије, с оба се длана толико ваља, док не буде леп облик кифле — средина дебља а крајеви све тањи — фил се прави овако, кад се ораси или мак помешају хладним млеком и шећером, мириса и шећера по вољи. Тепсија се не маже, нити се брашном посипа. Сад се тако зготовљене кифлице савију и слажу у тепсију и сложене се мажу жуманцима. Кад се измаже, чека се 5 минути да се жуманце осуши, кад се осушило, поново се помаже, опет се чека 5 минута, да се осуши и кад се осушило, поново се намаже по трећи пут и сада се одмах пеку.

Примедба. Сва до сад наведена теста без јаја могу се и с јајима мешати и то колико ко хоће може метнути 1,2, 5, [0 са свим је свеједно. Но треба запамтити, да хрЂаво тесто неће јаја поправити н. пр, ако је тесто прекисло или недокисло, ако се не умеси добро, ако се квасац попури или озебе и што је најважније, ако се за време пецива не пази (прејака а још више преслаба ватра). Јаје даје храну и боју, али јаје и брзо суши те колачи брзо отврдну. Дешава се и тај малер, да домаћица добије бледа јаја, па онда боја колача пропада и домаћица се гостима извињава на бледа јаја. Нећу да одвраћам п. п. читаоце, да не мећу у кисела теста јаја, ако је то већ навикао, јер о храњивости јаја држим да је излишно говорити, него само сам хтела да кажем, да се та теста могу и без јаја спремити и то чисто чиним из новчаних обзира.