Žena

А КЕ А 121

и још се мало заједно продинстује, скине са ватре и мете да се хлади, онда се дода једно жуманце, мало скорупа, соли и бибера и штрудла се испуни. Пре но што се почне нетрудла завијати помажу се крајеви са беланцетом да се не би бтворила. Тако завијену штрудлу метемо у салвет, који је добро машћом помазан и кувамо пола сата у кључаној води. Кад је готова мете се на сито да се оцеди, сече се у једнаке колутове, послаже лепо на чинију. и прелије са врелим маслом.

Освежавајуће јело од воћа. Неколико накиселих јабука ољуштимо и на рендо од купуса остружемо на фине резанце. На резанце се исцеди сок од лимуна и поспе добро ситним шећером са мирисом од ванили, онда се на машини самељу лешњици и помешају ситним шећером, за тим поморанџе добро ољуштимо, скинемо колико је могуће и белу кожицу, метемо мало у воду да постоје, да вода извуче горак укус кожице. Онда их исечемо на танке колутове. Од те три врсте воћа наизменце ређамо ред по ред у једну дубоку чинију или засебно у више малих стаклени тањира, поспемо одозго још шећера са мирисом од ваниле и добрим вином и оставимо неколико сати на ладном месту, да воће увуче шећер и вино. Врло је добро и освежавајуће јело.

„Лако јело од поморанџе. Може се топло или ладно изнети на сто. 5 жуманаца муте се са 12 дека ситна шећера којег. још у грумену отремо о кору једне поморанџе да би добио мирис, Додајмо мало по мало 14 дека најфинијег гриса, сок од једне поморанџе и тврду пену од 5 беланаца. Чинија која подноси ватру намаже се маслом, и смесу у њу успемо и у рерни печемо док не порумени. Кад је печено и још топло, исече се на парчад (како ко воли) затим метемо опет у чинију, прелијемо са пола литре млека и озго помећемо неколико парчета масла, чинију поклопимо и оставимо у топлој рерни док се млеко упије и колачи набубре. Може се сервирати топло или хладно. Ако је хладно онда се може озго метнути пена од скорупа. Лепо изгледа, врло је добро, хранљиво и лако сварљиво.

Бомба од поморанџе. Модла округла у форми бомбе а може бити и друга форма само не од лима, испуни се _ на дну са пишкотама и прелије соком од поморанџе. На то