Žena

184 ЕН

Служавка. — Можда господин долази за новине... од стране каквог листа7...

Пролазник. —- Којешта..

Служавка. — Онда је господин дошао, просто, из ра-

дозналости... Будите увјерени, да сте добро учинили што сте дошли... то има смисла,. тако што треба видјети... То је у свијету врло ријетка појава!

Пролазник. — Долазе ли често да је видег..

Служавка, (мећући лампу на сто. — Ох! господине, могу вам рећи да је то права поворка... Кад бисте знали колико је њих само овдје долазило!2.. И људи и жена..., свакојаког свијета... и ситног и крупног. И лијечника из свију земаља... па чак и магнетичара! Рекли бисте: прави хаџилук!.. Што се мене тиче, ја им показујем.. шта то мариг,.. (Улагивајући се,) Кад виде, онда ми свако даде по нешто... Али, да би се ова соба могла походити, треба имати среће баш у оном тренутку, кад се мој господар не буде ту налазио... јер кад би знао да ја овдје уводим људе... Ах! Господе Боже!.. За лијечнике, како му је да му је — има смисла... Он њима дозвољава да улазе... Он се још увијек нада, да ће јој они моћи наћи какву љекарију, која би је разбудила.. али, сви остали, „профанатори“, — како их он назива — не смију овдје ни носа проломити.. па ми је он чак и забранио да одговарам на њихова питања... Једнога дана, нађе он овдје неког, који бјеше дошао, јади га знали, од стране нечесовог листа... Ах! господине мој, да сте само видјели ту сцјену! Умало га није задавио.., И. три дана, није напуштао ову собу, и за све то вријеме одбијао је сваку храну, коју сам му приготовљавала.. Он јецаше као мало дијете... Молим вас, господине, реците ми сада: је ли то лијепо и паметно од његове странег... Такве чудне појаве, могу се показивати свакоме... У томе ништа срамотнога нема... Кад бих ја, на примјер, тако што имала у мојој кући, -— зарађивала бих грдне паре!...

Пролазник, (дирнут овим суровим говором.) — Ћутите, ћутите.. баталите све то.. оставите ме да је посматрам... Спрота жена!..

Служавка. — Немојте мислити да страда, да је што боли,. А ба, она ништа не осјећа... Ево, гледајте.. како је опета почела да мрда... али гледајте.. корисно је то видјети... Приближите се:. Пазите, пазите како се застирачи једва помичу..