Žena

256 "КЕ. Н-А

Колачи од урме. У тврду пену од 3 беланца умути се 14 дека на фине резанце исечена ољуштена бадема, 12 дека фино исечене урме и 14 дека ситна шећера. Та се смеса са прста дебело помаже на облатну, мете у тепсију и пече 20 минута на умереној ватри. Још док је врело сече се.

Надев од шоколаде за кифлице и друго тпесто. Неколико беланаца утуку се у тврду пену. У ту пену умути се мало рибане шоколаде, шећера, измлевена бадема и пекмеза каквог имамо или волемо, док постане густа маса, са којом се онда разна теста пуне,

Полукругови од лимуна. 14 дека ољуштена ситно исечена бадема, 14 дека ситна шећера, од пола лимуна соки кора, добро се измути са једним беланцетом. Онда се растањи, сече у полукругове, меће на воском помазану тепсију, помаже беланцетом, поспе са крупно исеченим бадемом, тако исто крупним шећером и полако пече.

Торта од читроната. 12 деке неољуштена самле· вена бадема. једна штангла рибане чоколаде, 12 деке ситна шећера и 8 деке фина исечена цитроната измуте се са пеном од 6 беланаца, успе у модлу од торте и пече. Та је торта врло фина кад се сва покрије са утученим скорупом (5ећјаоођег8!). Бомбони од скорута. 3 фунте шећера прелију се са %. литре скорупа (оберста) и кува на ватри донде док већ хоће да румени, али не сме поруменити. Онда се поспе подебље на плочу од мрамора, која се пре тога помаже зејтином и секу се бомбони које величине и форме хоћемо.

Садржај 4. броја „Жене“.

Песма: Косово. — Песма: Мати! Од Мићуна М. Павићевића. — Две кратке приче. С мађарског: Меланија Протић. — Мудре изреке. —- Како је гђца Јулка пробала младожење. (Истинита приповетка). Од Са. Бер. — Мудре изреке. Како да нам деца буду добраг Од Муцијуса. — (О нашој исхрани. (По савременим начелима.) — Књижевност и уметност. — Разне белешке. — Белешке из здравља. — Белешке из домазлука.

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.