Žena

+

ЖЕНА ДЕ

топле покриваче, или у одело, које можемо добити од гледаоца који су присутни, па онда масирамо, таремо тело обамрлога од доле према горе. и

Најбоље је, ако обамрлога сместимо у постељу, добро га покријемо. Кад сб живот почне повраћати, треба болеснику метнути загрејане црепове, топле кесице са сољу на трбух, и под мишкама, и међу ногама.

Кад се живот толико повратио, да болесник може гутати, треба му давати у кашичици топла, пића: воде, теја, кафе, вина, али неу многој количини. Наравно, што пре добавимо лекара, тим боље.

Белешке о здрављу.

Исхрана болесника. Сви болесници, са малим изузетком нису гладни и не једе им се. А обично је потребно болеснику хранити се, да баш сасвим не малакше. Много зависи од тога, како се поступа са болесником.

Од великог је утиска, кад изнесемо болеснику јело, а. не нудимо га пре тога, јер ће обично казати да не може. | Ако му изнесемо јело у малом оброку, пријатно распоређено, много ће пре угристи, но кад му изнесемо тањир у врху. Треба имати на уму да и око одлучује. |

_ Не треба много запиткивати болесника шта жели јести. По њега је читавафказна, кад мора о томе промишљати. Кад му изнесете јело које је укусно постављено, и у мањој количини, лакше се одлучи јести. У оваквим случајевима много зависи од поступања са болесником.

Поступање с болесним одојчетом у лето. Свака, па по. изгледу и најмања болест одојчета може бити већ за неколико сати смртоносна у топлим данима. Зато треба журити с лекаром. Био мали пролив, била заптивеност, била кијавица или надим, све је у лето јако опасно.

- Најмања појава нездравог стања, захтева у летњим да-

нима озбиљну бригу. Не сме се чекати да код детета насту пи н. пр. повраћање, па "тек онда звати лекара, јер онда може да буде већ касно. По. лекара: треба слати већ онда _ кад је дете немирно, бледо, па и ако је уз то заптивено. _Ако наступи пролив, треба олмах обуставити млеко и другу