Žena

5 оу: “ја

| > > сл

хтели само велике законе који владају природом, У том је погрешка. Без знања, искуства не можемо добити сазнање, правилан поглед. А мудровање ума, рефлексије, које се не оснивају на искуству не вреде, погрешне су.

Хекел износи да су природњаци нарочито од год. 1849—1860. заступали само чисто искуство, пи тиме шкодили и природним наукама и филозофији. Други су опет без искуства фантазирали. Али се искуство не сме оделити од умновања. Све праве“ природне | науке нису друго него филозофија, а свака права филозофија није друго него природне науке. То је најбоље показао Дарвин. Покупио је огромно искуство у природним наукама, али се није задовољио само тим. Он је био филозофски дух, он је на темељу искуства мислио. Његове мисли на темељу научног искуства, изазвале су преврат у многим наукама.

Проналазак једне голе истине, па ма како та истина била важна, не може бити од великог уллива на науку. Та истина може бити само онда од велике важности, ако се умеша филозофија, која ту истину тумачи, која ту истину сравњује и везује је са другим "истинама, те нам предочава оно што нам је од највеће важности. Нису главне појединости из природе, него закон природе.

Ко се задовољава само са оним што нам иску- · ство пружа, тај ће нагомилати гомилу цигаља, ал велику зграду неће саградити. Ко се задовољава само са умновањем, а омаловажава искуство, тај ће зидати куле по ваздуху. Само међусобним утецајем искуства и филозофије може се подићи научна зграда о природи. |

У осталом је и Хекел као и Сен Симон и Конт створио нову религију, религију монизма, а нова вера је пуна морала. Сви ти људи увидели су да нова филозофија убија данашњу веру, а да човек не може да буде а да не верује — ништа.

Савремена филозофија расте сваким даном у "угледу, Наравно! Наш народ каже: У празној кујни луда куварица. А сад је већ лакше кувати, јер је

ЖЕНА Х 8