Žena
3
ђати на старим прљавим крпама, јер пе нечистоћа са њих прећи и на породиљу и од тога ће тешко оболети породиља. Не треба жалити своје чисто и ново рубље и постељне ствари, него оно што је најчистије и најбоље треба употребити за порођај. Разна запалења и болести настају услед тога, што се жена за време бабиња није доста чувала. Лакше ћеш набавити друго рубље, него своје изгубљено здравље. После порођаја добро се ваља одморити, да тело~ опет прикупи снаге. Не устај прерано из постеље, јер зато што се породиља дигла из постеље само два дана пре времена, може 'после одлежати два и три месеца. Храни се довољно и уредно. Не заборави да си дужна не само радити и живети за своју децу, него и здрава бити, јер ће без тебе и твоја деца бити изгубљена. А мужу реци ако те не чува: ти ћеш себи другу љубу наћи, али нећеш својој деци мајку.
Ја Ж. С.
Нове домаћице на селу
Женско чељаде у селу које је прошло кроз домаћичку школу увешће и нов живот у кући. Нова домаћица, чим гране пролеће стараће се да у њеној башти има: бораније, грашка, спанаћа, купуса, кеља, тиквице, паприке, мркве (шаргарепе), першуна, целера, кромпира, цвекле, салате и друго поврће, јер то све важи као одлична храна а није тешко ни произ. водити. Ово је поврће добро и са месом и без меса. Нова домаћица, умеће скувати укусно јело са мало масти, а не да све плива у масти, прекомерна маст убија здравље (стомак). И кување је једна вештина и то се мора учити, све оне уче нице које су прошле кроз домаћичку школу, увериле се, да се и кување мора учити. Нова домаћица куваће сама супун, правиће штирак од кромпира и неће га куповати у дућану. Нова домаћица исплешће за сву чељад зимско одело од вуне својих оваца. Дивних ствари научиле су оне у школи. Многе ученице могу и лепе паре преко зиме зарадити, ако раде од лике оне лепе корпе за хлеб и ручни рад као и поклопце. Свако село има лику (рафију) а прибор је само једна дебља игла, а варошани врло радо купују те ствари јер су прак· тичне не могу да се разбију и трају дуго. Свака вредна и просвећена домаћица спремила је зимницу, јер ко ради тај се слади. Ко се добро храни, моћи ће више урадити, биће