Žena

5:

И тамо ће бити интернат и тамо ће ученице ноћивати « имаће прилике да виде једно дивно обрађено Краљево имање, које је наш блаженопочив. Краљ, наш највећи добротвор купио тамо, које је уређено као један рај. Оно имање служи целој околини за пример у обради земље, одгајивање стоке, живине, винограда и осталих радова. Надам се да ће многе наше свршене ученице из Јужне Србије посетити овај течај, и оне би имале прилике онда да виде то дивно Краљево имање Жалим само што више није тамо г. Рашковић управник тог имања-који је и створио тај рај са његовим вредним сарадницима. Нека је са срећом почетак течаја.

Д. Лацковић

Сад му кућа пева

= - СОВЕ ПЕВА К ==

Али њој опет није све потаман. Мучно јој је, што се одвојила од оца и мајке, браће и сестара. А не може да се навикне ни на нови ред у кући.

Овде јој је све друкчије и:необично. А најтеже јој, што јој не даду да ради ни један тежи посао, него све раде слуге или жене из суседства. А зна се већ како туђин и слуга ради. Она би опет желели да има више реда и у хући и око куће, онако како је навикло да је у кући њена оца.

Хтела би Милена да почне уређивати кућу, али се сећа материних поука, и страхује да не увреди свекра и свекрву, па ни сама не зна шта ће.

Већ се кани да остави, да буде онако, како је. Али не може. срцу одолети. И поче се још више свијати око -свекрве, не би ли је подстакла, да измене по где штоу животу и раду. А указа јој се за то прилика.

Зашла по срезу некакве комисија. те прегледа детелишта, шљиваре, јабучаре и друго.

Станојло умоли све људе из комисије да сврате њему, да их угости у своме дому. Мирјана се забринула, шта ћеи како ће епремити да не буде постидна пред толиким страним људима. Већ поручује, да јој дођу и за тај дан помогну и Ружица Петрова, која уме да скува сваку јанију, и Тода Микићева, која је прави мајстор за погачу.

Ала Милена моли свекрву: