Ženski pokret

боље да нас упути у васпитни рад него онај који је и звањем и наклоностима својим стално био везан за школу и највише се бавио васпитањем и наставом? Има још један разлог који Жила Пајоа препоручује нашем женском свету. Обично се мисли да је код жене слабије развијена воља, а јаче изражен емоционални живот. Жил Пајо међутим баш највише се занима у својим делима проблемом воље, показује како се она развија, васпитава, челичи и лечи, јер је код многих и многих болесна, или, како сам писац духовито каже: „Болест воље, и ако се од ње температура не пење до 40°, у ствари је болест: треба распознати знаке, наћи узрок и покушати нарочити лек“. Наводимо овде још неколико духовитих и лепих ставова, да бисмо јаче заинтересовали наше женске читаоце за дело које свакако треба да набаве и прочитају у целини. „Онога дана када дете буде прожето религијским поштовањем за рад у коме треба да учествује, може се рећи да ће унети друкчију активност од оне кад има да ради посао коме не види битни смисао“. „Више је истина него што се то верује да је свако своје среће ковач. Човек је оно што хоће да буде. По квалитету рада који можемо дати, оценити се можемо најболзе, Ко не ствара, није друго него сенка, једно чисто ништавило. Живети то је стварати, то је радити.“ „Истрај, и запамти добро да ти имаш само једнога пријатеља, једног сигурнога заштитника, a то је онај Неподмитљиви Рачуновођа, који бележи свакога тренутка у твој мозак добре навике, све one ситне радње стрпљења, мирноће, издржљивости, хероизма. Ти hem доцније разумети да је рад једино средство да се избегне усамљеност, ради које многи људи почине покор од лудости; кад будеш неко, имаћеш бар у себи врло интересантно друштво." Женски Покрет вероватно he донети један опсежан чланак о целокупном педагошком раду Жила Пароа; за сада међу-

тим препоручује само да наш женски свет чита његова дела и удешава свој живот и рад онако како то саветује писац

Јован Скерлић, Писци и књиге, Ш, IV, ново издање у књижари Геце Кона. По 6 дин. свеска.

Обе ове књиге довољно препоручуЈе само Скерлићево име, и наш лист хоће једино то да својии читаоцима скрене на њих пажњу. Ко хоће да зна шта у нашој књижевности вреди и који писци заслужују да уђу у наше домаће бибилотеке, да нам постану пријатељи, саветниди и вође кроз живот, тај никако не може обићи одличну колекцију радова Скерлићевих, под насловом Писци и књиге, из које добијамо сада ново издање III и IV свеске.

Друштвени Живот, социјално научни часопис. Уредник Др. Мирко М. Косић. Година I, књига 1. Београд.

Овај часопис, који излази свака три месеца на 6 —lo табака, доноси расправе и приказе наших и страних радника на социјалној науци. Пошто је наш свет уопште слабо обавештен о социологији, и жене још слабије него мушки, то се овакав један добро и савесно уређиван часопис довољно препоручује већ самим својим именом и циљем. У повој књизи налазимо од важнијих чланака ове: Друштвени Живот и Социјална Наука (Уредништво); Наши културни циљеви и књижевност (Р. Врховац); Социографија (Др. М. Koсић); Народна исхрана (Др. М. Рубпер); Јурко Крижанић-Србљанин (Др. Н. Радојчић); Привредни елементи и политична идеја у формирањима модерних странака, (Др. Е. Ледерер), Наскоро he изићи II књига овога доброг и корисног часописа, који мн нашим читаоцима најтоплије препоручујемо. Претплата се шаље иа адресу Г. Ф. Никића, Топличин венац, 21. Цена 1 књиге 6'50 дин.

Страна 16

Одговорни уредник, Бранко Миљковић, Косанчићев венац, 16. Власник за Д. П, Ж. 3. П. Милица Дедијер, Краља Милутина, 27,

ЖЕН С К И ПOК Р Е Т

Број 6