Ženski pokret

so en edini vzklik ogorčenja napram početju Vaše vlade. Čim hujše bo postajalo to nasilje, tembolj se bodo pripravljala pri nas tla nacijonalistični proti agitaciji in nasilju, kot odgovor 5 strani italijanske večine. Vsled tega Vas me, jugoslovanske pacifistke, prosimo, da .združite svoja stremlenja z našimi in da dvignete svoj glas za svete pravice naših manjšin, da preprečimo zlo in krivico nasilja, ter smo bolj kot kdaj poprej uverjene, da bo naš skupen program mednarodne organizacije mnogo pripomogel k mirni rešitvi obojestranskih konfliktov." Najvažnejša, toda tudi najtežja, je počasna tvorba internacionalnega duha, to je duha in volje za narodne pravice in za povzdigo narodnega dobrobita. Zato Vas poživljam danes, slovenske žene, ki Vam je blagor, domovine, življenje Vaše dece, bratov, mož in očetov drago, da se strnete v vrsto da se združimo v mogošen steber ki se bo boril proti vsem grozotam vojne in nasilja, ter za narodov, ljubezen, pravico in svobodo.

Vera Albrechtova

ЖЕНА У ТРГОВИНИ 1 )

Тешке животне прилике после рата затекле су нарочито неспремно за самосталан рад велики број нашег женскиња. Колико је удова са незбринутом децом и малим приходима пало на терет ближе и даље породице и друштва, а колико је женске деце остало без родитеља и хранитеља а без спреме за самосталан рад, без спреме да сама штогод привреде и раде онај посао који би њима одговарао. Зато сам сматрао да неће бити на одмет ако проговорим неколико речи о томе питању, нарочито још и с тога, што наша школа данас прославља и десетогодишњицу свога рада баш на томе пољу: спремању и женскиња за самосталан рад једне врсте, за рад у трговини. Женски покрет јесте у нас Срба појава новијега времена. У свима културним државама, овај покрет забележен је средином 16. столећа; циљ му је био, да се женскињу побољша економски, политички и социјалан положај. Овај покрет напредовао

] ) Предавање директора г. Бран. Б. Тодоровића приликом прославе десетогодишњице рада Трговачке Школе Commercium проф. Тодоровића и Стојановића у Београду, 25. јануара 1924. год.

18

Женски Покрет

1 и 2