Ženski pokret

све друго акт опортулитета, поштовања, или захвалности, шалу или иронију али не и акт једне „нове руке“. Ваш је замах у самом почетку заустављен. Да не пишемо више о саставу Савета; за нас је јасно какав ћe он бити. Ми сумњамо да ћe његова делатност бити онаква какву смо замишљали, какву би желели и каква једино треба да буде. Једно искуство више. * Уз пркос фраза, пустих жеља и обећања која никад не престају да буду обећања, жени, у задобијању правне и политичке равноправности, предстоји напорна борба. Не заваравајмо се џентлменством!

Dr. Ј. Нешковић-Вучетић.

Положај Жене у Чехословачкој Републици

Да би се наши читаоци и читатељке могле што боље упознати са положајем жена у Чехословачкој, доносимо кратак извештај, који смо добили, од друштва за Женско Право Гласа у Прагу, члана Мале Женске Антанте, чија је председница нашим читаоцима врло добро позната, г-ђа Пламинкова, сенатор.

Жене у Чехословачкој имају законом осигурана сва права као и мушкарци: политичка права, право на студију свих грана науке, право на све радове и т. д. Оне су ова права добиле тек после рата, у својој ослобођеној домовини. Више од 300 година Чехословачка је била у АустроУгарској подчињена управи Хабзбурговаца. Врло је добро познат дух бивше аустро-угарске монархије: недемократски, милитаристички, неспособан за поштовање слободе мисли и модерних покрета. Наравно да се тај дух противио свакоме прогресу. Јасно је да такве прилике нису ни мало биле повољне за ослобођење жене. Девојчице нису могле чак ни студирати све гране науке, које су сматране само као привилегија мушкараца, на пр. правни и технички факултети, виша пољопривредна школа, академија уметности и т. д. били су затворени за жене. Такође се онемогућавало женама да могу зау имати извесне положаје; жене нису могле бити инспектори школа, а

7.

Положај Жене у Чехословачкој Републици

219