Ženski pokret

ВELEŠK

Dr. Marija Vajs-Gajić održala je 3 oktobra predavanje u Ženskom klubu u Beogradu „O razvoju zaštite dece u Francuskoj". Predavanje Dr. Vajs bilo je veoma interesantno i instruktivno za sve, koji se bave zaštitom dece.

Dr.: Gertrud Bäumer. 12 septembra t.g. napunila je Dr. Bäumer 60 godina života. Pored Helene Lange smatra se G. Bäumerova kao najizrazitija ličnost među nemačkim ženama. Kroz dugi niz godina G. Bäumer davala je p avac ženskom pokretu u Nemačkoj. lako je imala uvek mnogo protivnika, ipak joj svi priznaju apsolutnu čestitu pobuda koje su pokretale njenu feminističku aktivnost. Dugo godina je bila urednik časopisa „Die Frau“ u kome je iznosila svoju ideologiju ženskoga pokreta. Broj njenih samostalnik većih i manjih dela je vrlo veliki, a najznačajnije njeno delo je „Handbuch der Frauenbewegung“ koje obuhvata pet knjiga sa iscrpnim pregledima ženskoga pokreta svih zemalja. To delo je izdala zajedno sa Helene Lange, i pridobila je veoma značajne saradnice, a sama je napisala veći broj rasprava. Ona se veoma istakla i u političkom životu, i kao član demokratske par tije, docnije državne partije, bila je do pre dve godine član Reichstaga. Poslednje dve godine od kako se u Nemačkoj politički život sve više zaoštravao, ona se povukla iz aktivnog političkog života. Dr. Gertrud Bäumer bila je visoki državni funkcioner u ministarstvu unutrašnjih dela, a novi nemački režim nije hteo da se više služi njenim vanrednim poznavanjem socijalnih i prosvetnih pitanja i smenio ju je sa položaja. Njen 60 rođen-dan proslavio je jedan krug intelektualaca muškaraca i žena time što su napisali knjigu „Vom Gestern zum Morgen" u kojoj prikazuju duhovne, religiozne, političke i socijalne pokrete našega doba. Iz pojedinih članaka se vidi šta je G. Bäumer primila od toga vremena i šta mu je dala.

La Femme Slave. U Pragu su počele izdavati gospođe Miloslava Hrdličkova i Marija Omeljčenkova mesečni časopis „La Femme Slave". Namera izdavačica je da kroz ovaj časopis, koji izlazi na francuskom jeziku, upozna strani svet sa životom i radom slavenskih žena. U prvom dvobroju za avgust i septembar prikazan je život i rad ovih žena: G-đe Charlie G. Masarikove, žene pretsednika Čehoslovačke Republike; Dr. Ksenije Atanasijevićeve sa spiskom njenih književnih radova; G-đe Curie-Sklodowske, pronalazačice radiuma; G-đe Katarine Karavelove, Bugarke, pretsednice Bugarske sekcije Lige žena za mir i slobodu; poljske senatorke Olene Kysilevske; kontese Sofije Panine, Ruskinje, koja živi u emigraciji u Pragu; senatorke Čehoslovačke Republike Františke Plaminkove; slovačke književnice Helene Soltes;

Srpkinje monahinje Jefimije. Pored ovih članaka lis, donosi još bibliografija ženskih dela. Časopis izlazi u Pragut godišnje staje 60 franaka francuskih; administracija je u Pragu, Prag XI Jičinska 1617.

U DOMU ZAŠTITNICA DEVOJAKA (A MI E S DE LA JEU N E FIL L E) ZAGREB GAJ E V A UL. BR. 28/1 mogu gospode i gospodiče stanovati jevtino i zdravo. Sa doručkom dinara 20, 15 i 12 dnevno, prema trajanju boravka.

ŽENSKI KLUB u Beogradu KNEZ MIHAILOVA ULICA BROJ 46 I SPRAT Baje prenoči šte svima gospodama i gospodičema, koje su u prolazu u Beogradu. Prenočište postelja 20. dinara dnevno, doručak 4. din., ručak 14. din. i večera B. din. Može se dobiti i ceo pansion. Hrana domača, čistoča odlična. Klub se nalazi u lamome centru varoši i lako je pristupačan vezi tramvajskoj sa parabrodom i železničkom stanicom. Za studentkinje se daje pansion, stan, hrana i sve ostalo. Za sve bliže uslove obrati ti se na adresu: ŽENSKI KLUB BEOGRAD KNEZ MIHAILOVA ULICA BR O J 46.

100

Штампа ~Народна мисао 11 , cmp. пословођа Никола Станиловић, Добрачина ул. бр. 55. Београд.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

СЕПТЕМБАР—ОКТОБАР 1933