Ženski pokret

мекоће, и у њем влада поредак осећања и пожртвовања, нови чар осећајне женскости, која пламса као вечно светло у црквеној полутами." Хелена Малирова је творац свежих ликова девојака и жена чија крв шуми и кипи као младо вино. Малирова је песникиња жене која хоће да ухвати тренутак и да испије из њега сав сок, сав сунчани сјај распламтелог лета. Њен свет је реалан, пун младости, крви и нерва, али ипак има унутрашњу хармонију. И Малирова је написала једну трилогију: „Боја крви“, „Нове струје“ и „Вечна Мариола.” То је историја једне грађанске породице, од револуције 1848 до светског рата. Али Малирова своје проблеме, који је узнемирују, радије решава као питање појединца него као питање типа. Марија Мајерова, која у свим својим делима показује велико интересовање за социјална питања, велики је талент, права „кћи земље“. Има врло развијено запажање природе и фино познавање и смисао за све земаљско, а све је то испуњено топлином и дубоком чежњом за лепотом и љубављу. Књижевница је у присној вези са природом и уме да продре у неке од њених најскривенијих тајни. Две су основице њеног

стварања природа и дух. Дух је мушкога рода и често измиче женама. Долази до непријатељства између њега и материје, између њега и живота земље. Дело Марије Мајерове у основи је борба за победу оба елемента, борба досад никад недобивена Али је карактеристично за Марију Мајерову да се тај дух досад манифестовао у женским личностима, као чежња и жеђ за бољим животом, за правичношћу борбен и револуционаран. Њен последњи роман је „Устава". У њему се трудила да доведе у везу технику и природу. Цивилизација и природа претстављене су у роману уставом на реци Влтави и реком Влтавом. То је роман утопистички с краја двадесетог века. Мајерова је у „Устави“ иза брала необичну композицију. Роман се састоји из нарочитих кратких поглавља, ипак повезаних око једног центра-уставе, а догађај се одиграва за један дан. Мајерова је истакнут стилиста, стил јој је снажан, јасан, свеж и непосредан. Божена Бенешова, Ружена Јесенска, Ана Марија Тилшова, Хелена Малирова и Марија Мајерова јесу књижевнице старије генерације. (Наставиће се)

Марија Омељченкова

Нове књиге женских аутора

Јелена Димитријевић Нови свет, Београд 1934. Љубица и Даница С. Јанковић, професори Народне игре, Београд 1934. Цена 30 дин. Јелена Билбија Село и град, Београд 1934. Angela Vode žena v sedanji družbi, Ljubljana 1934, založba »Žena in dom«. Cena Din. 30. Д-р Вилма Јанишева - Рашковић Биологија arene и њен социјални значај, I део. Београд 1934 год. Цена 30. — динара.

Д-р Вилма Јанишева - Рашковић: Биологија жене и њен социјални значај. I део. У овој књизи писац на јасан начин излаже. развиће и ток најважнијих фаза жениног бића, доба девојке, жене и мајке. Са потребним, савесно наведеним анатомоким и физиолошким подацима уз доста одабраних слика из одличних страних уџбеника, писац нac на разумљив начин обавештава о свим нормалним процесима који се догађају за време развића ових фа-

за. Упоредо нам писац указује на могућност скретања од овог нормалног тока, на који понекад наилазимо у животу. Са пуно корисних обавештења и савета, са довољним излагањем о хигијени здраве, а донекле и болесне, девојке, жене и мајке, ова књига наићи he на добар пријем код читалаца, утолико пре што је писана приступачним начином, са стручним детаљима и од стручног лица, за разлику од многих других књига које се у последње време јављају у нашој стручнопопуларној литератури, и у којима се непозвано третира област биологије жене. Сем тога ова књига расправља положај жене у наше доба са пуно стварних и савремених чињеница. Из тог разлога побудиће интересовање код свих жена и феминиста, а нарочито код оних жена које су својим положајем вишеструко обавезне друштву, својим позивом ван куће као и својим обавезама у породици и према друштву.

Д-р Бранислава Калић

1934 SEPTEMBAR -OKTOBAR

ŽENSKI POKRET

103