Ženski pokret

пред великим тешкоћама, које су им нарочито чињене, што је био главни узрок малом броју жена, које су изашле на изборе. Стога феминистичке организације у Грчкој, после стеченог искуства, основале су нарочити биро, који ће женама давати потребна обавештења и олакшавати им да до својих гласачких карата дођу. Велика борба је вођена последњих месеци да се женама не одузме већ дато право гласа за општинске изборе; и тражи се да се још прошири то право и на право да буду биране. Успело се у томе, да поменути предлог министра унутрашњих дела буде осујећен. Добили смо шта више још једну вест, да је парламенат грчки чак снизио године старости женама за гласање од 30 на 25 година.

Еманципација турских жена. Док у „културном“ свету на све стране чујемо разне рестрикције, које се стављају женама за ступање у позиве, док Немачка jom једнако позива жену да се врати у кућу, дотле у Турској држави све већи п већи прогрес чине жене у јавном животу свога народа. Интересантно ,је да се прочитају бројеви турских жена. које заузимају разна места у позивима, т.ј. које зарађују и раде ван своје породице. Навешћемо за пример само две највеће турске вароши: Анкару и Цариград. У тим варошима има 15 жена у судовима, 12 адвоката, 8 лекарка, 5 хемичарки, 4 општипске одборнице и 20 професора и асистента универзитета; 800 жена су дактилографкиње у разним државним и при-

ватним установама, поред великог броја жена у банкама, међу нижим административним особљем број прелази преко 1500. Преко 20.000 жена је упослено у разним индустриским предузећима ова два града. У настави, средњој и основној, такође има велики број жена, међу којима има и веома маркантних стручњака. Позориште турско данас има међу женским особљем само Туркиње, иако до пре кратког времена оне нису смеле чак ни одлазити у позориште. Овај нагли преокрет у положају турске жене, мора да нас нарочито радује, у толико пре, што ми у својој рођеној средини често патимо од „зacтapeлoг турског духа“, на који још по неки пут наилазимо, као несрећно наслеђе минулих векова, кога се на жалост, још нисмо сасвим ослободили.

Наследница г-ђе Кири. Са задовољством сазнајемо да је кћи чувене научнице г-ђе Кири, г-ђа Ирена КириЖолиот, продужила пасионирано са својим мужем научна истраживања неумрле научнице, своје матере. У својим радовима учинила је извесна открића, која могу бити од великог значаја за лечење рака. Познати Американски комитет, који је Париском универзитету даровао један грам радиума, ставио је г-ђи Ирени Кири и њеном супругу велику количину разног метала, од велике вредности. да би они могли да продуже своја научна истраживања. Огромно би задовољство било, ако кћи чувене научнице покаже велике наследне особине својих родитеља.

Našim рretplatnicima „ŽENSKI POKRET" završava opet jednu godinu. Zadovoljni smo što smo zadržali svoj stari krug pretplatnika. Jedan veliki deo pretplatnika ispunio ■ je tačno svoje obaveze prema listu, a manji deo ostao je sa pretplatom na dugu. Molimo da i taj manji deo što pre pošalje pretplatu za godinu 1934 a sve zajedno molimo da več u januaru pošalju bar polugodišnju pretplatu za 1935 godinu. Naš list se izdržava samo od pretplate, materijalne pomoči ne prima ni s koje druge Strane i stoga moramo nastojati da skupimo toliko pretplate da možemo svakoga meseca izmiriti troškove za štampanje. Sve naše pretplatnike molimo i ovoga puta da medu svojim poznanstvom preporučuju naš list i pridobivaju mu novih prijatelja. Radeči za svoj feministički list, mi radimo za dobru stvar: za prosvečivanje celokupnosti, za oslobođenje žene i time za oslobođenje svih. UREDNIŠTVO i ADMINISTRACIJA

136

Штампарија .Привредник", Живојина Д. Благојевића, Кнез Михајлова бр. 3, Београд Телефон: 21-450.

ŽENSKI POKRET

DECEMBAR 1934