Ženski svet

Е

КО ЕМ ЖЕНСКИ СВЕТ. ПК 160

паробродски онда у Митровици, а сад из службених обзира премештен у Земун.

„„Кивена“ словачка женска задруга приређује у турчанском Св. Мартину овога лета изложбу рукотворина Оловакиња. Изложба се отвара 83. августа и трајаће до 1. септембра о. г. по нов. кал, дакле пуне 4 недеље. На изложби ће бити заступљени: 1. народни везови, 9. чипке, 8. украси и 4. насодна ношња.

Ово је лепа и згодна прилика, да се упознамо, приближамо и спријатељимо с нашим сестрама Словакињама а уједно, да их посетом натом охрабимо на путу њиховог културног рада и задатка. С тога тоило препоручујемо свим нашим добротворним задругама да на ову изложбу изашљу по 1—2 своје чланице. Има хвала богу у свакој нашој задрузи богатијих чланица, које одлазе сваког лета у горње купке, па нека успут сврну, да виде, и да се и саме охрабре на данашњем раду наших сестара Словакиња-

ЧУО ВУ а

+ Софија Миљковић супруга налпег поштованог грађанина Доброслава Миљковића трговца, и ревносна чланица добротворне задруге Српкиња Новосаткиња упокојила се после кратког и тешког боловања 15. априла, а сахрањена уз велико саучешће грађанства нашег 16. априла о г. Покојница беше добра предобра мати, која је само за своју децу живела. Срца је врло доброг, млогу је сироту заодела и заранила и новчаном подпором помогла. Лака јој црна земља била и вечан спомен међу нама!

+ Никанор Грујић. — 8. априла о. г. преминуо је у Пакрацу епископ пакрачки, врли песник и заслужни књижевник наш, који је ме: ђу многим другим знаменитим списима превео с Француског од Ј. Н. Буља „Савети мојој кћефи“ Т. и П, евеска, „Приповетке мојој кћери“ Т. П. свеска, „Два пријатеља“ од Ле-Сажа. Све списи, који су намењени васпитању и вишем образовању нашег женског подмладка. Живео је 77. година славно и Богу угодно. Сахрањен је 14. априла о. г. уз велико саучешће народа и свеш-

авва

тенства у катедралној пакрачкој цркви. Са његових лепих заслуга, по српски народ, цркву и школу, по српску песму и књигу стекао је у народу трајне успомене и вечне захвале па је заслужио својим књижевним радом за женски свет, да му оно при овом вечном растанку из дубине душеин срца изјави своју топлу захвалу и усклик: Слава ти! и вечан спомен међу нама!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Друшатво св. Саве 2. књига, Београд, краљевскосрпска држана штампарија, 1887. У истој књизи износи се устав тога друштва, његова управа, рад и стање какво је било до 20 Фебруара о.г. По извештају том било је донде свега 1496 чланова утемељача и 4194 редовна члана, укупно 5690 а стање благајне 41.030 динара, а до сада има већ више од 60000 динара

Сито ч решето хумористични и сатирични списи Стевана Ј. Јевтића, књига друга, издање пишчево. Београд 1887. Штампарија срп. напредне странке, Цена: динар и по (75 новч.)

Преглед за годину 1886. Ивдала управа краљевско српског народног позоришта. Београд. краљевско ерп. државна штампарија. 1887.

Стеван Немања им његово доба. Издало краљевско српско народно позориште, Београд, Штампано у краљ. врп. државној шрамцарији 1887.

Орбинови записници бр. 30. Год. ТУ. Излази месечно једанпут Претплата ва целу годину 1 Фор. или 2'/, дин,

„Голуб“ лист за српску младеж. Изишао је бр. 4. Излази у Сомбору сваког месеца !. пут. Уређује: Јов. Благојевић; Издаје: Књижара Миливоја Каракашевића. Цена ! Фор или 2: динара годишње.

ОДГОВОРИ.

ТГдину Ј, М. Плевље. Примио сам претплату. Хвала Вам на труду! У погледу поисканих семења одговорила Вам је књижара Луке Јоцића и др. Ми би Вам у том погледу све учинили, ал сте се с поруком одоцнили. За оваке ствари пишите у будуће раније или још у јесен, да се може што и са стране набавити, што овде нема.

Тд. О. Р. М. Пријепољ, Примили смо претплату, ал скоро преполовљену, Молимо, да у будуће скупљачу предате, јер овако кад Ви одрачунате поштарину и ми што за лист дајемо, доћи ће нас годишња претплата само 64 н. а то је за нас велика штета.

Гби Амалији Шрутек, Сегедин. Примили смо Ваш дар од 1 Ф.и послали смо г. Стеви В. Поповићу реФеренту школском у Будапешти, да преда сиротом ученику Павлу Шушману. Живели ! -

САДРЖАЈ: 1. Удружујмо се. — 2. Шта све могу да раде женскиње 2 (Продужење.) — 3. Како ћемо васпитати де-

војке кад еврше вишу девојачку школу. — 4. Белешке о учености женекиња. — 5. Рад добротворних задруга, а) Новосатске. 6) В.-Бечкеречке. в) Румске, г) Белопркванске. — Листићи: из просвете, зарад здравља, за домаћице, Разно. — Читуља. — Нове књиге и листови. — Одговори.

Власник: Доброшворна Задруга Срикиња Новосатшкиња, — Издаје и уређује: Аркадије Варађанин. Бива БИН Ници а ан Ина МИН У УНИ

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У МОВОМ САДУ.

|