Ženski svet

о19

зало, како у гласном и разумљивом говору, тако исто чилсаљу, пмсању и рачунању.

Свака је награда малена, којом се Ваш неуморни труд наплаћује, те примите п још једанпут покрај наше вечите благодарности и овом приликом израз нашег особитог поштовања.

Уједно нека нам је допуштено, овај трви и једини у (Сриству глувонеми завод, који је г. Радивој · Џоповић у Митровици тодине 1886. отворио, а сад и од високе кр. земаљске владе у Загребу одобрење добио, те у ком је опет од 1. октобра о. г. наставу отпочео, — свима онима несретним родитељима, који глувонему децу имају, најтоплије препоручити, — у коме заводу такова од природе несретна деца, — не као до сада знацима и прстима, него по најновијем намитну науче гласно речи изговарати, читати, пмсати, рачунаши и Богу се молити, као и“ остала друга здрава деца

У Митровици 3 Октобра. 1887. п. н.

Паја и Јулија пл. Георгијевић.

На моју тешку судбу смиловала се Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња, а смиловале се и млоге госпође одавде, те ми дале новчане помоћи, да сам могла своје дете Ану оправити у срџ. учитељ. школу у Сомбор. Неке су госпође још обрекле, да ће ми и даље, док ми ћерка не сврши ту школу, пружати у помоћ евоје прилоге. Та љубав, та пажња наше Добротворне Задруге и осталих госпођа пријатељица тронула ме је и ја осећам дужност, да се овим путем свима добротворима мојим јавно захвалим; а поименце се захваљујем госпођама Марији Завишићки и Марији Бичанској, што еу из сопствене побуде купили прилоге.

Нека их преблаги бог здрављем и лепом срећом награди !

У Новоме Саду о Малој Госпојини

Марија удова Васиљеска.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Црна Индија, приповетка Жила Верна са 16

ЖЕНСКИ СВЕТ.

320

Поменик тако се зове књига, коју ће скорим предати у штампу наш славни књижевник Милан Ђ Милићевић. У књизи тој биће 376 биографија наших знаменитих људи и жена. Књига ће изнети преко 40 штампаних табака и рад лакше набавке издаваће се у 4 свеске све по 10 табака, и више, евеска. За- оне, којипре наручеи плате, кошта ће све 4 свеске 2 Ф. 50 н а доцније ће коштати свака свеска 75 нов, Скупљачи добијају 11 књигу на дар. Писма ес новци и наруџбине ваља елати на писца у Београд. Цетињска улица бр. 19. — Ми препоручујемо ово дело учитељима и библиотекама школским, а и нашим вредним читатељкама.

„Глав Народа“. Од 1. октобра о. г. почиње излазвити под овим насловом у Лесковцу у Србији политичан лист, који ће овим политике заступати и остале народне им просветне интересе. Излази ће двапут недељно на це лом табаку, а ивдаваће га и уређивати тамошњи штамтар Димитрије Адамовић,

НОВЕ МУЗИКАЛИЈЕ.

Добили смо па приказ: Завичај-марш, компози ција Стевана А. Станковића. Издање српске књижаре Браће М. Поповића у Нов. Саду 1887. Цепа 50 нов

ОДГОВОРИ.

Тђици. С. И. Крижевац. Нит је Сарајево у Дољној- Аустрији, нит Загреб у Мађарској, нит Београду Турској. Ко то говори не зна шта говори.

Г Влади Марковићу, Митровица. За јавне захваде се не плаћа ништа.

Тђи А. ШГрутек, Сегедин, Кад се у овакој Форми огласи, онда је доста п једанпут да се штампа.

Гдину М. М. Лукићу Крагујевац. Примио сам од Вас у име претплате за Ваше претплатнике 50 динара и послао сам за нову претплатницу Ламбрину Резнерову све досадање бројеве нашег листа. Хвала Вам !

Гдину А. Пурићу. Београд. Примио сам у име претплате од књижаре Луке Јоцића и др. одавде на Ваш рачун 12 Ф. 89 н. авр.

Гдину Сави Клее, Бечкерек. Послао сам све досадање бројеве нашег листа свима новим претплатницама. Имам на расположењу још до 50—60 примерака свију бројева од ове године. Примио сам 15 Ф. у име претплате и хвала Вама и Гђи Лепосави Завишићки на труду око скупљања претплатница.

ИСПРАВАК.

Иесправак и допуна. Из белешке о срп. новинама, што ву у прошлом броју наведене изостале су штампар. погрешком још новпне: „Позориште“ и „Српски Лист“ у Аустро·Угарекој, а сад смо дознали, да ће од !. октобра о. т. излазити у Србији нов лист „Глас Народа“ а у Црној гори „Југославија“. те тако ћемо имати ове године евега 64 срп. листа.

елика, превео Јован Марић, Издање Августа Фукса у

Новоме Саду 1887. Цена је 80 новч.

САДРЖАЈ: 1. Славопој. Највећој добротворци српској племенитој гротици Мис Аделини Ирби Од Станка — 2. Шта еве могу да раде женскиње. (Продужење.) — 3. Буквице за младожење. — 4. Наша чељад. — 5. Жене граде и разграђују домове. Написала Мадам де Ментнон (Франсоаз Д Обиње.) Превео е Францускога М. Ш. М. — 6. Рад добротворних задруга: Записник задруге новосадске. — Суботичке, — Вел. Бечкеречке. — 7. Листићи: Из просвете -— Ва домаћице. — Зарад здравља. -— Разно. — Јавне захвале. — Нове књиге и листови. — Нове мувикалије. —

Одговори. — Исправак. Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосаткиња. — Издаје пч уређује: Аркадије Варађанин.

ШТАМПАРИЈА. А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ.