Ženski svet

51 ЖЕНСКИ СВЕТ. 832 Примићемо и забавне ствари у лист, само оне мо- лист плаћа се само предплата од 1 Ф, годишње, других

рају бити поучне и, што је најглавније, кратке, да се прилога нема, за то хвала Вам на доброј вољи !

сваки предмет доврши у једном, највише у два броја, јер Гђи Е. О. у О. хвала Вам на извештају !

иначе изгуби у дугом размаку своју вредрост и нај- Т. В. Марковићу, Митровица. Ми смо редовно, боља ствар, слали лист на атресу покојне Ивановићке и није враћан натраг. Молим да се распштате на пошти, које примао

Миедили смо и сами на равграњивање садржаја, ал . лист, па да узмете и пошљете г. Ивановићу. Поздрав !

нам је ва сад екучен простор листа. Г. Станку у "У. Доносимо у овом броју чланак истог садржаја, па смо оставили Ваш за доцније доба.

ИСПРАВКА. – У последњем броју нашег листа од прошле године ић ата =. Т. Д. Л. Јовановићу Брод. Пе знамо ва какво стоји погрешно наштампано међу прилозима за глуво нему

чланство шаљете 1 Ф. молимо, да означите. ученицу Јелку Михајловићеву из Карлова 150 Фор. и 60 Тђици Милки Јовановића Приједор. За наш н. а шреба 105 Ф. и 60 пов.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Отварамо овим бројем пову претплату на наш лист за 1888. г.

Цену задржавамо исту, а означена је у оглављу.

Молимо врло лепо све наше добротворне задруге и све пријатеље и пријатељице ове ствари, да се заузму и да што пре покупе и пошљу претплату, јер смо ради да сазнамо одмах у почетку, колико ћемо примерака штампати.

_ „Листови, њихов опстанак и напредак, зависи највише од скупљача и скупљачица, па на њих се и њихово родољубље највише и ослањамо.

Скупљачима и скупљачицама уступамо и од ове мале претплате 109, у повцу или десети примерак листа бесплатно.

Чудимо се, да су нам Српкиње по варошима, тако хладне и немарне према овој ствари. Изгледа, да је тамо најмање родољубља, где је највише интелигенције, јер има наших богатих, млогољудних вароши и варошица —- част и поштење онима, где постоје задруге наше — које броје тек по 2—8 највише 10 претплатница, а има малих села, које по 20 и више претплатника имају. То је запста жалосна појава за наше друштвене прилике. '|Га ако тим отличним госпођама и није стало до читања српских листова, и ако их баш ни мало не заноси српска мисао, а оно бар поноса и имена свога нека жртвују годишње по 1 Ф. да им српско друштво може на столу бар видети међу оним млогим и скупим туђим листова и овај једини и најјевтинији српски женски лист с ове стране. Толико љубави за своје валда можемо тражити и од најотменијих наших Српкиња !

Јављамо, да имамо на расположењу од прошле године све бројеве овог листа у 60—70 примерака. Ако би ко желео, може добити све бројеве по 1 Ф. или 2'/, динара.

Шаљемо овај број свима досадањим претплатницима и молимо их, да се пожуре с претплатом; ако не мисле држати даље лист, молимо, нека нам у истом крстоплету одмат врате лист, да се знамо равнашт.

да Београд, и за унутрашњост Србије прима претплату београдска књижара т. Велимира Валожића, а за Крагујевац тамошња књижара г. М. М. Лукића.

ЈУ Новоме Саду 1. јануара 1888. | Уредништво.

САДРЖАЈ: 1. Сретно ново лето! — 2. На бадњи дан, песма од Лазе Николића. — 3. Наши божићни обичаји. —

4. Српеке матере и српски народни језик, од Љ. Л. — 5. Пријатељска писма, од Др. М. Ј. Б. — 6. Листићи. — Из

просвете. — За домаћице. — Разно, — 7. Рад добротворних задруга. — Новосаткиња. — Румљанкиња. — Вршчанака. — Нове књиге и листови. — Одговори, — Исправак. — Позив на претплату.

о

Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосашкиња. — Издаје и уређује: Аркадија Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.