Ženski svet

201

оде у школу неуредно. За све то има да се захвали школи и њеном раду. Где нема школе, пли, где се деца приватно код куће уче, нема оног узајамног подстицања, те се на млого места убајати и отруне живот Фамилијарни.

Ми видимо дакле, да се здраво народно васпитање мора с два рамена подупре ти, ако желимо и хоћемо, да- оно подигне васпитну цел на виши етепен и да пође напредним и правим путем, а то су: кућа и школа. Кућа има да изводи свој задатак поглавито у васшштном смеру; а то је да облагороди срце, да припштоми душу и да спреми ум дечије за даљи научни поступак; а школино је поглавито, да шири знање и негује вештину, али да не напушта, особито у основ п вишим народ. школама ни васпитање, ту осповицу хришћанске врлине и круну друштвене свезе.

Као што се види, имају оба ова Фактора да врше важан задатак за промицање виших културних смерова; и за то морају ступити у ближи одношај и тешњу свезу, ако желе да што лакше и што брже пронесу ерећу и напредак народни у ближу будућност.

Како ће се та свеза постићи, какоће се та хармонија између ова два фактора извести, остављено је нашим данима пи нама да решимо; а то није ни тешко ни велико питање; мало више добре воље са стране родитеља п мало више предусретљивости са стране учитеља, па је ствар МИ

бор о -у а

ЖЕНСКИ СВЕТ.

јамнији постати

202

Кућа и родитељи ваља да признају школу за равноправну чињеницу, која је узета у помоћ кући, а учитеља да сматрају за другог родитеља п савезника, који се посветио ерећи и напредку деце њихове. Кад то мњење о школи и учитељима завлада у круговима паших породица: онда ће одмах пи одношај између куће и школе, између родитеља и учитеља пријатељекији и узаа онда ће се и дужност и право једне п друге стране лако обележити, онда ће и једно друго више пазити и поштовати, већма ценити и уважавати и опда ће се лакше и боље вршити задатак васшитни, а свето иде у прилог срећи и напредку наше деце, наше будућности.

Који родитељи и учитељи на овом пољу траже и оснивају међусобно пријатељтво, ти ће још за живота свога дочекати велике радости а и по смрти оставити потометву своме најлешпе успомене, а за праве родитеље, и добре учитеље не може ни бити лешше среће, ни веће утехе него кад виде, да су своју децу упутили на добар пут, да су их наоружали добрим васпитањем и лепим образовањем. Таки родитељи и учитељи мирно п спокојно прелазе у вечни сан, с пуним уверењем да су своју најсветију родитељску и човечанску дужност савесно извршили,

Ми би желели, да се у нас оваке везе и пријатељства склапају међу кућом и зиколом и онда ће бити и више добра и више ереће у нас. А. В.

о ове -а- ===

ЗАШТО СЕ НАЈВИШЕ ОСИРОМАШИ 2

Колко се год страћи новца и здравља у прекомерном јелу, још више отиде на пиће.

У нас се попије силесија ракије, вина, пива, ликера, рума, све у вери. да то снагу даје п да је здраво, а оно на против уди здрављу и упропасти га, а са здрављем упропасти га и материјално. Колико се новца попије у тартањ, могле би се тим издржавати све наше цркве и школе. И да је само на том; ад у пићу се дангуби, често и штета начини; онда се осрамоти најлакше, па многи учини и злочин, за који допадне тавнице и робије,

па тамо и пропадне. У шшћу се потуку и поубијају. Људи учени и судије распитивали су робијаше, па су нашли, да је више од полак њих учинило злочин у пићу.

Тако наш силни човек па често и жене поруше здравље, пропадну материјално и морално са прекомерног пића. Бирташи купују куће п земље, а пијанице пропадају. Види ве, ко је од њих на бољем путу.

Пропада спла евета са прекомерног пића, ал млотга кућа удари назад и са тог, што се не пази и не чува оно пиће, што је у кући.