Ženski svet

младосги у својој 17. години. Била је вредни члан тамошњег cpu. иевачког друштва и ожалостила је јако евоје добре родитеље своју многобројну својту и цело грађанство тамошње. Нека Бог утеши ове добре родитеље, а њој лака црна земља била!

НОВЕ КЊИГЕ.

Срдока синтакса својим ученицима сасгавио Јовач Живановић. Нови Сад, издање и пггампа А. Пајевића 1889. Цена 50 н. или 1 динар. Мзишла је из задужбине Петра Коњевића од књига за народ шго издаје „Матица Срнска“ свеска 20. и 21. Поучни разговори из народне економије наиисао Морис Блок. По X. издању прерадио и за наше нрилике удесио Светозар Шакрак-Нинић. (Ово је дело Француска акаде мија обдарила првом наградом) Трошком срн. књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Нов. Саду 1889. Цена 10 н. свакој евесци. Јужна звезда или Дијаманска земља. Чудновата путовања Жил Вернова. Са 10 слика. Цена 1 Фор. Изишао је 5. број ~Б осанске Виле“ лист, за забаву, ноуку и књижевност. Уредник и власник: Никола Т. Кашиковић Сарајлија. Излази у СараЈеву сваког 1. и !6. у месецу и доноси у сваком броју по 2. слике. Цена је годишње 4 ф. на по године 2 ф. Ђаци добијају лист у пола цене. Претплата и рукоииси шаљу се на уредништво. Веселе приповетке од Абуказема. У Нов. Саду 1889. Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића. Цена 75 нов. Српске нвродне песме из Срема, Лике и Ба није. Скупио и за за штамну удесио Григорије А Николић. Издање срп. књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду 1889. Цена 35 нов.

127

ОДГОВОРИ. Гђи М. 3. у Т. Оне је белешке написао је покојни Др. Ђ. Натошевић и у његовим белешка

САДРЖАЈ: 1. Српкин.а сам. . . 2. Девојачко удружење. 3. Иролетњи дан. 4. Уплив друштва на образоваље карактера б. Одашта плућа слабе. (5. Мудре изреке. 7. Допис. 8. Белешке: а) Из просвете. б) За домаћице. в) Зарад здравл.а. г) Разно. 9. Рад добротворних задруга. а) ТТовосаткиња. б) Кикинђанака. в) Румљанкиња. г) Суботички. Нове кљиге. Одговори. Исправак. Нозив на беседу. Вдаснив: Доброшворна Задруга Срцкиња Новосашкиња. Издаје u урађује : Аркадија Варађанин. ШТЛМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА HOBOME САДУ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ма биле су и Фирме означене. Где је то, неможемо сад ући у траг. Ви би се могли упитати тамо код којег трговца, па би Вам они иабавили праве Фирме. Сршшњи ** у Будимпешти. Молимо да нам кажете нраво име, јер би ради, да Вам пигаемо нешто. Гђи П. М. Р. Кучево. Примили смо претплату и хвала Вам на труду! Не тражимо више. Поштарина је за Србију двострука за нас, па за то се за Србију узима у пб динара више. Иначе 2 динара чине, мање 5 —6 новчића нашу 1 Фор. Г. I>. Гојковвћу, Суботица. Због нагомиланог материјала, није могло пре да изађе. Не замери. Поздрав! ИСПРАВАК У извештају рада Белоцркванкиња штампаног у бр. 3. поткрала се једна штампарека иогрешка. Тамо стоји, да је на мнлостиње издато 11 ф. 60 н ; а трсба да буде 116 Фор. и 60 н. ПО3 и в НА ВЕСЕДУ С ИГРАНКОМ КО.ТА ОЕ ПРИРЕЂУЈЕ ДРУГИ ДАИ УСКРОА 10. (22.) АНРИЛА 1889. у просторијама основне школе У БАНОШТРУ уз иријашељско судељовање г. г. ирофеспра Стевана Милованова, и четири члана черевиНког иевачког друштва у корист Фонда за оснивање српског учитељског конвикта. 6 (Уаааиа o<j- осоАе а> o ■но og тео 1 2O ио&њ. ДОБРОВОЉНИ ПРИЛОЗИ, ПРЕМА ИСТАКНУТОЈ ДЕЉИ, ПРИМАЈУ СЕ СА НА.ТВЕЋОМ ЗАХВАЛНОШЋУ. Почетан у 8 сати у вече. ОДБОР,

128