Ženski svet

славе ?! Нека је дакле мир пепелу овог честитог старине! Нанчика СтевановиЛка, супруга г. ГПандора Стевановића столара из Смедерева рођ. Ђорђе вић из Вршца наша стална претилатница све од постанка листа, упокојила се новембра месеца пр. год у својој 30. години живота. Заузимала се јако за све, што је добро и илеменито. Лака јој била црна земљица!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

„Добротвор 11 . ГГод овим насловом покренуће од нове године (1891.) г. Радивој Поповић учитељ приватне глувонеме школе у Митровици (у Срему) стручан месечни лист. Цена ће му бити 1 Фор. 50 нов. годишње за наше крајеве, а 4 ; динара за Србију. Чим се скупи довол.ан број претплатника лист ће иочети излазити. У противном случају уредник ће вратити свакоме иослати новац. Ово је уопште за нас новина а човечанско је и хришћанско подузеће, па коме је год Бог дао да може потпомоћи ово подузеће, ваља да потпомогне, да се с једне стране шири знање о том, колико је наука и човечанство учинило да олакша судбу глувонеме деце, а с друге, да помогне, да несретни родитељи сиромашнијег стања могу бар посредним путем пружити олакшице својој таквој дечици. Г. Ћван МартиновиЛ учитељ у Панчеву и сауредник „Посеетриме“ објављује у засебном листку, да је превео дело знаменитог енглеског писца Eđuarđ а Bellamy под насловем: Поглед. Књига ће изнети 15 —l6 табака штампаних и коштаће 1 Фор. Ко скупи 10 претплатиика до бија 11. књигу на дар. Имена претплатника и новац ваља слати на преводиоца г. И Мартиновића у Панчево.

ОДГОВОРИ.

Госи. П. Д. у Т. К. Употребићемо доцније. Скупљени прилог од 20 ®op. предат је конвикту. Срећна нова година! Уредништву „ Сри. ЗанатлијеС Београд. Издата је наредба, да вам се наш лист шаље у замену. Родо.љубу у Фочи. Употребићемо у своје време. Српски вам ноздрав и хвала!

ИСПРАВАК.

У последњем броју т нашег листа поткрала се при крају чланка „Вт> началћ 6Г> Слово“ на стр. 179. погрешка: треба тврду љуску, а речено је тврдњу људску. Даље ее поткрале погрешке у 11. бр. од п. г. у песми Ив М. Ноповића под I. у 3. реду стоји : заносе ми, а треба: занбса ми. У песми под П. у 2 одељку у 2. реду стоји : наиало, а треба: иоиало.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Наш лист је стекао већ своју сталну чита) лачку публику за ових прошлих пет годидина и нема нотребе, да понављамо овде његову цел и да издижемо његов рад; читаоци и читатељке упознали су све то из самог листа. Ми изјавл>ујемо само, да ће лист излазити у истом облику, е истим смером и у исте дане и идуће 1891. године, а остаће му цена иста: 1 Форинта или 2 и по динара на годину, које се плаћа у напред за целу годину. Можемо изјавити, да су напш досадањи сарадници нзјавили, да ћс и у будуће свом снагом пријонути да морални напредак овог листа појача а паштићемо ее, да се број сарадника и прошири, те сад умољавамо овом нриликом своје досадање врло поштоване скупљаче и скупљачице претплитника, особито оне у Србији, Босни, Херцеговини и Далмацији, да се потруде, те да и за идућу годину приберу претилату од својих претплатника и да пошљу уреднигатву овог листа до почетка Фебруара месеца о. г., како би се знали равнати са пггампом. За Србију ће примати и даље претплату књижара Велимира Валожића у Београду. Јављамо, да имамо на расиоложењу све бројеве нашсг листа од 11. 111. IV. и V. године uo цену од 1 Фор. или 2 и но динара. Наш лист може се згодно уиотребити за божићне ил испитне награде одраслијој женској деци. Овај 1. број шаљемо још свим лањским прет платницима у нади да ће се претплатити. Ко не би хтео ил могао од наших старих нретплатника држати лист и да.ље, молимо да нам врати овај 1. број, да се знамо равнати за будуће. У Повом Саду, 1. јануара 1891. .Уредништво.

16

САДРЖАЈ: 1. На растанку. Од Војина Бикара. 2. Надање. Од Ив. М. Поповића —3. 0 обра зовању сељачког женскиња. Од Мите Петровића. - 4. Још нешто о моди. Од Р—а. 5. Мати, мати! ... Од Ј. К— Ј. 6. 0 љубави к отаџбини; Од Анка Мирковићеве. 7. Допис. Од Р-в. 8. Рад Добротворних Задруга Срнкиња Новосаткиња. Старо бечејкиња. Вуковаркиња. 9. Белешке. а) Из просвете. б) За домаћице. в) Зарад здравлш. г) Разно. Читуља. Нове књиге и листови. Одговори. Иснравак Нозив на нретнлату, Штампарију др. ПавлошЊа и Јоцнћа у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 1.