Ženski svet

ложића у Веограду, а за Аустро-Угарску штампарија А. Пајевића у Нов. Саду. Позив на иредалату. Од јануара 1891. намјеравам под натиисом „Са Ловl>ена“ да отпочнем издавати моје нове композиције за гласовир за двије руке у свескама тромјесечнијем. У евакој од овијех свезака биће по једна од већијех композиција. Овом је мом подузећу сврха ; да пружи један прилог нашој српској домаћој музици. Овоме своме задатку одговарајући, ове ће композиције имати за основ наше народне мелодије, и за то ће по својој унутрашњој садржини одговарати поглавито српској мисли и осјећању. Односно техничке стране овијех композиција оне неће бити иретешке, како би могле бити приступачне и онијем свирачима, који су у погледу гласовирске технике мање усавршени. За доброту и љепоту спољашње израде овога дјела јамчи име једне од првијех Фирма у овој струци, која је на себе узела ово издавање. Садржина ирвијех двију свезака биће параФраза на двије србијанске и.двије босанске народне мелодије, којима ће елиједити у другој половини ове године композиције на црногорске мелодије, које су толико оригиналне колико мало позпате. Претплата на читаву годину (4 компгозиције у 4 свеске) износи 4 Форинта а. вр.; а плаћа се свако по године у напријед. Рок претплаћивања на прво полгодије траје до 15. Фебруара 1891. Претплату примају или моји п. н. новјереници или је треба гаиљати г. Петру Рамадано* вићу, књаж. црног. повјеренику у Котору. Ц< тин»е, 14. децембра 1890. • Роберт Толипгер. * Изишла је I. евеска за јан. (год. IV.) „Новог Васиитача.“ Орган за недагошку књижевнос-т, Садржина јој је: Уилив КараџиЛева деловања на народиу школу. Осврт на веронаук у оишт. нар. школама. Жз школског живота . Ноћу на гробљу. Народно васиитање. Срп. нар. празновјерице. Поуке из оигите знаности. Да ли се сунце раехлађује. - „ј Књџжевии

Прегле,ц и I. ком. Годишња цена 3 ф. За Ср • бију 8 динара. Приправница и богослови као и учитељи у Црној Гори добијају лист за 2 Фор. Претилата се шаље на адресу: Мита ПешковиИ кр жуи. школ> надзорник Ђеловар (Хрватска.) Повртар написао Др. Б. Радић уредник и издавалац „Домаћина“, Издање семенарнице Тодора Мраовића. Са многим сликама у слогу. Београд. Парна штампарија Д. Димитријсвића јеленска улица бр. 1. 1890. Може се добити у књижари Јове Карамате у Земуну. Цена 15 новч. Ово је корисна књижица за натие домаћице, које се баве неговањем поврћа, те препоручујемо да набаве. „ Сриски Занатлггја “ лист „Занатлијског удружења“ у Србији излази већ трећа година, и излази 'једаапут недељно на великом табаку. Цена је годишња за Србију: 6 динара, аза стране земље; 6 ®op. Власник је листу занатлијско удружење, а уредник Светозар Михајловић. Лист је добро уре!)ен и поучан за наше занатлије? те га препоручујемо нагаим занатлијама с ове стране.

OДГO В ОРИ.

Ffjmpi Н. Н. ТТожаревац. Видим, да сте сувише скромни, кад ми ускраћујете прилику да Вам се особеним иутем захвалити могу на труду, па молим, да примите моју топлу захвалу овим путем. Pfju М Крагујевац. Примио сам лањску претилату и овогодишњу иоруку. Хвала на љубави ! L\ М. П. Вргиац. Чланак је цолитичне садржине, не могу га у лист уврстити; оно друго очекујем. Поздрав! Г. А. Capajeeo. Моћи ће се употребити, само доцније. Г. С. К. Вел. Вечкерек. Хвала на извештају. Новац за конвикт изволите на мене упутити. Pfju Е. М. Суботица. Исправио сам норуке. Ваше мишљење у погледу листа овог саошпти]\е се скупштини, која ће се, ако Бог да, ове године тога ради држати. Хвала на труду Вашем! Ptjii 0. П. Шиклош. Употребићу. Можете продужити, само пазите више на чиетоћу језика.

САДРЖАЈ: jb Звездо мила. .. Од Лаз. Н. - 2. Како ћем-о се сачувати од зиме. Од Мите Петровића. 3. Сокб. Од Flaje Дииитријевића. 4. 0 релиђијозном васпитању деце на дому. 5. 0 нрашиии у становима. Од М. 11. 6. Доиис, 7. Белепгке: а) Из просвете. б) Зарад здравља. в) Разно. 8. Рад добротворних задруга српкиња Новосаткиња/Сентомашкиља, Старо-бечејкиње, Вел Бечкеречкиља,Јавна захвала. Читуља. Нове књиге и листови. Одговори. Штампарија др. Павловића u Јоцића у Новом Саду.

3 2

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 2