Ženski svet

с научног гледишта добро доћн. Исто тако моли и све остале љубитеље цвећа и леие корисне књиге ; да га прикупљањем уписника потпомогну, како ће књига што леиша угледати света. Скунљачима даје на 8 комада један за трудЦена је (због многих слика и Фине хартије) 3 динара или I ф. 50 новч. За ђаке је ноловина ове цене. Новце не тражи у напрсд, но онда; кад се књига у руке прими. Сада моли само за имена уписника најдаље до 15 марта о. г. како бих знао колики број да штампа. Имена уписника моли да се упућују на њега. Бивши претплатници „Домаћина“ добивају ову књигу у накнаду. Збирка педагошних радова Мите Нешковића. Књига прва. Ове је радове наградила „Матица Српска“. У Новом Саду. Штампарија др Павловића и Јоцића 1892. г. Цена књици 80 н. или 2 динара. Ова књига ће бити од вајде сваком учитељу и учитељици ; јер ће их не само иоучити него и повода дати ; да и сами размишљају о једном и другом питању, што се овде претреса, па ће онда и чвршћи бити у своме убеђењу. За то препоручујемо свима библиоте кама школским и свима учитељима. ЦенОВКИК иољоделског и баштенског семења и илеменитих воЛака из трговине Воина Јоановића у Нов. Саду у сопственој кући ; житна нијаца бр. 19. У Нов. Саду, штампарија срп. књижаре Браће М. Поповића 1892. Ко се год бави економијом ; а нарочито баштованством наћи ће у овом списку сваке врсте семења за зелен и воће, а наћи ће и саме облагорођене вођкипе, ua и дивјаке и у њем означену цену. Ми познајемо ову трговину као солидну и можемо препоручити нашим читатељкама; коме треба што, да изишту овај ценовник, који се беспдатно даје, па да наруче што им треба за баште и винограде. Кратак Типик или црквено правило за ученике учитељске школе по великом црквенем типику израдио Јован Петровић, катихета и нро Фесор на кр. вел. гимназији, реалци и учитељској школи у Загребу. У Нов. Саду. Издање и штампа А. Пајевића, 1892, Цена 45 нои. Изишао је 4. бр. „Босанске Виле“ са овијем садржајем: 1. Пјесме: На сестрином гробу, од Алексе Шантића. 2. Приповијетке : Мухамеданче, од Ј. пл. Будисављевића. Тако му усуд усудио. Прича из сеоског живота В. Милан Марин. - 3. Поука: Из неуређених путничких биљежака Бранислава Ђ. Нушића. Какваје била средњевјековна црква босанска, вјера босанска? од Атома 4. Опјене и прикази: Оцјена Гав риловићевих пјесама: „Мајске Ноћи“ ; од Марка Цара. 5. Српске народне умотворине: Момче и ђевојче ; нар. пјесма од М. М. С. Ђити мал ; нар. прича ; забиљ. од Омоља Живко. 6. Јlистак: Трећа главна скупштипа друштва „Слоге“.

Светосавека вечер у Чајничу Књиж. и културне биљешке. Светосавске бесједе. „Босанска Вила“ излази три пута у мјеее цу, сваког 10., 20. и 30. Цијена је за све крајеве на годину 4 Фор. 'Бацима 3. ф. Од новембра 1891. почела је излазити у Вршцу „Мирoђија“ ; лист за забаву, поуку и шалу ; под уредништвом г. Павла НенадовићаЦрњака а уз главну сарадњу г. Дра Казбулбуца и других наших књижевника ове врсте. Као што сведоче досадањих 11 бројева и одзив публике; Мирођија се одлику|° садржином. Она излази трипут у и 20. ; на финој хартији омањег Формата. Цена јој је годишње 3 ®op. ; за Србију и друге крајеве 4 ®op. ; или 8 динара. Па како је Мирођија једини овострани српски лист ове врсте, ваљало би да је свака кућа држи. За то је овим свима и свакоме препоручујемо. Г. г. схупљачима; ако скупе 5 претплатника, даје се 6. број на дар ; а ако скупе 10 и више претплатника, плаћамо сваки б. број у новцу. Нарочито умољавамо г. г. свештенике ; учитеље и све пријатеље српеке књижевности ; да се својски заузму око распростирања „Мирођије.“ Сиромашним читаоницама и ђачким задругама даваћемо лист бесплатно. Ђацима без разлике дајемо лист у пола цене. Рукописи нека се шаљу уреднику, г. Гlаји Ненадовићу Црњаку, а нретплата и све друго издавалачкој Кисановићевој штампарији у Вршцу.

ОДГОВОРИ.

Г. Јов. МитрановиИу, Лљевље. Примио сам лањски дуг и платио књижари Браће М. Поповића 1 ф. 20 н.Остало ће бити по наруџбини. Поздрав! Гђи Катинки ил. Еремиб, Кикинда. Уирава београдске више девој. школе наменула јс поклон Ваш ученици VI. р. тамошње више девој. школе Анки РаФаиловићевој и захваљује се овим путем у име те ученице Вашој доброти. Гђици Асти, Ложаревац. Примилисмо списак претплатника и претплату за свих 40 претплатница; на чему Вам се најтоилије захваљујемо. Уједно молимо, да нам јавите јссу ли нови претплатннци добили 1. бр. „Жен. Света“, ако не ; да им пошл>емо ; док имамо још примерака на расноложењу. Гдину Мих. ЈанковиЉј аиотекару, Крагујевац. Ваш дар предајем овдашњој доброј ученици 111. раз. Зорки Димитријевићевој. Хвала Вам у име њено. Митровкињама и Меленкињама. Ваш јавни рачун изићи ће у идућем броју ; јер у овај пар није се могло у лист и то протурити. Родолуубу у Фочи. Севдалинке нс пасују у програм нашег листа; а и „Стражилово“ не може да их употреби. Остало смо примили и уврстићемо у своје време. Хвала Вам !

48

Штамиарија др. Павдовића и Јоцића у Новон Саду

ЖЕНСКИ ČBET. Sf- Ž.