Ženski svet

Формату као и „Соко -< са 14 илустрација. Ко новац у напред пошаље било у маркам i или уиутницом, добија календар Франко. Ко најмање 10 комада за готово поручи, добија тре ћину т. ј. 33 l /s процента а у комисију 25°/ 0 рабата. Који су ради у комисију горље колендаре имати, нека се што пре обрате, у Новоме Саду. на Јlуку Јоцића књижара. Књижара ЈХуке Јуцића у Нов. Саду издала је ает нових илустрованих књижица за, малу децу под овим насловима: Домазлук Мали свет Дечији свет I. Животшшк —• 11. Жиеотињак. У свакој књижици има по шест листо ва разних илустрација, већином из животињског света, која су деци позната и уз сваку илустрацију наштамнан је згодан текст. Цена је свакој књижици 15 нов. Ове се књижице могу згодно употребити за поклон малој деци од 3. —10. године. Орао велики илустровани календар за просту 1893. годину. Издање књижаре и штампарије Арсе Иајевића у Новоме Саду. Уређује уз сарадњу млогих књижевника Стева В Поповић. Година IХХ Цена 50 н. Ко поручи 10 и више комада добија књижарски рабат од 33 х / 3 °/ 0 После календарског дела има ово: Прослава 25 годишњице крунисања Њ. ц. и апостолскокраљевског Величанства Франц > ЈоеиФа 1. од С. В. П. Сава Вуковић оснивач сри вел. гимназије новосадске од С. В П. - Божо Бошковић добротвор од Томе К. Поповића. Разне белешке за домаћу нотребу. На гро бу Војводе Ајдук Вељка, песма Драгомира Брзака. Кардинално правило Ђерзонова пчеларства од Јована Живановића Треба ли појити дсцу вином и ракијом од Др. М. Поповића. Каламљење винове лозе у зелен од X. X' лика. Негујмо црквену песму од Тих. Оетојића. - Разпе белешке за домаћу потребу. Варају те очи од С. М. Јlипа од Ст. Коњевића. Гајење воћака у судовима од М. Д. Дејановића. Разне белешке. Мој иобратим, приноветка из ерпског живота од Драгутина Ј. Илијћа. За тнм животоииси истакнутих слика и описи других слика у овом календару. Претнлатиицима „Добротвора“. Дуго се премишљало да ли да „Добротвор“ и даље из лази, и на послетку немогосмо се на то решити. С тога обустављамо даље издавање „Дабротвора“ до јануара идуће (1893 ) године. Буду ли околности тада друкчије, то ћемо лист наставити, и сувишак претплате од ове године сема годину урачунати. Иначе нека штовани претплатници дописницом картом уредништву јаве, да ли у случају утшпућа „Добротвора" желе да им се сувишак од нретплате натраг врати; јср ће се у нротивном случају исти у корист глувонемог завода уиотребити. Дуигнике нате мо лимо, да нам, iiito су лист до сад примали,

дутујцКу своту што irpe аошљу, како би и ми нашим дужностима на време одговорили. На послетку обраћамо се још и и. н. уредништвима срнско хрватских листова, да буду тако добри, да нам замене до конца године шаљу, како би цела годипгга за заводску кљижницу имали. „Добротвор 11 је иокренут, не. би ли се приходом отуд могли потребни учебници за завод тискати. Но кад тај случај нијеуте се штавише ни сам лист од сад не може ради неуредног пошиљања претилате и дуговања одржавати; то нам се овај корак неће замерити. У Митровици, августа 1892. Уредништво „Добротвора“. „11ородица“. Изашао је 14. број са овим садржајем: Мајка у народ. песмама Рђаво васпитана деца Русо о васпитању. Приирема за читање. Породица излази два пут месечно: сваког 1. и 15. Стаје за Србију годишње 4., а нолугод. 2 дин. За стране земље 3 ®op. год. Претплату ваља слати г. Ђорђу С. Којићу, учитељу, а руконисе г К. Петровићу, уреднику „Породице“. Претнлатити се може и на погати. Стари Сланкамен написао Иларијон Руварац архимандрит у сномен 200 годишње прославе сланкаменачке битке. Штампарија Симе Пајића у Земуну 1892. Godišnje izvješće виших и нижих пучких дјевојачких и дјечачких школа и женске обртне школе слоб. и кр. главн. града Загреба, концем школ. године 1891 —2. У Загребу тискарски и литограФски завод Ц. Албрсхта 1892 У овом извешћу нанисао ,је г. Иво Клуг леп чланак о користи усправног иисма, које је земаљска влада овом школ. годином завела у свим осн. нар. школама.

Јавна захвалност.

Хладно купатило г. дра Станојевића и г. дра Велимировића у Новом Саду тако је ојачало моје слабе живце, да ја за дужност моју ематрам се захвалити и онима који пате, тепло ирепоручити ово купатило. У Јазку 25. септембра 1892.

Милица Стојшић.

ОДГОВОРИ.

„ Весиику ll у Панчево. Ми смо нарсдили, да Вам се лист у замену шал.е, чим смо примили Ваит 1. број: ал се у експедицији иревидела и изгубила наша' порука, Ви нисте се никад расшггивали, а ми судимо, да је ствар у реду, па смо ћутали. Сад вам накнадно шаљемо све овогодишње бројеве и наредилисмо, да Вам се шаље и у будуће сваки број.

160

Штампарија др. ЦавлоппКа и Јоцоћа у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10.