Ženski svet

раденик те је тако рећи из ничега иодигао у В. Кикинди три отворене и лепе радње: трго вииу шпецераја, књижару и штампарију. Он је тамо својом књижаром и штамиаријом отворио врата срнској књизи и новини, те тако имамо сад тамо не само српску кншжару него и три српска листа. Његова је, књижара и штамнарија издавала В. Кикиндски календар, једну клнигу нок. Мите Петровића и др. Сад издаје лист „Ванаћанин 11 . Лака му била црна земља!

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Жена као домиТмца. суируга и мати. Говорио на забави „Добротворне задруге сентомашких Српкиња 11 6. Фебруара 1893. V у Сентомашу г. Ђура Страјић, свештеник. У Н. Саду, издавачка књижарница и штамнарија А. Пајевића. 1893. Цена 20 нов. Нисмо скоро читали тако лепо а у кратко обрађену тему, коју нам горња књижица приказује, као ова, што ју је написао г. Ђура Страјић свештеник сентомашки. Он је пошао са узвишене друштвене појаве, са врлине, која црпи своју животну снагу у породици, ua је онда објаснио одношај жене и мужа у породици и прешао на позив женин као домаћице, супруге и матере, а завршио је с позивом жсне у друштву те их нозива, да се угледају на своје славне предходнице, чија су дела и врлине сриске народне песме онако дивно ириказале, те позива данашње Срглкиње да овоко удружене припомогну, да се иоврати лепа слога и мир међу народом нашим, са реч’ма: „Мирите нас, збратите нас, Миле, добре сестре наше А бог силни нек усиехом Вл агослови труде ваше!! Књижица има 24 штамнане стране на вел. 16, лепо је и укусно је на финој артији штамЈЦ ђаиа а није ни скуиа, те би требало, да ју прочида свака одлпчнија Српкиња. v.

ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ.

Клагородна госпођа Ленка Димитријевићка, приликом давања шестонедељног парастоса сво Д е У цвету младости, иреминулом јсдинчету Божидару ученику VI. реалног разреда, изволела се том приликом сетити овдашње добротворне задруге Српкиња, те је за сномен свога сина, јединца и узданице своје Божидара овој задрузи ou ф. словом иедесет Форината а. вр. нодарила, чиме је задружпи фонд знатно умножила, а уједно истој и допринела, да својој истакнутој цели, што боље и више одlова рати може. Усљед тога се Благородној госпођи Ленки Димитријевићки од стране ове добротворне задруге Српкиња изриче овим најтоплија благо дарност на учињеном дару, са жељом: да нре милостиви Творац како њој тако исто и њеном

сунругу подари здравЈве и утехе за изгубЈвеиим јединцом, а јединчету јвиховом Божидару пека свемогући Бог у рају насеЈва даде. Из седнице главне екупштине Меленачке дооротворне задруге Српкип.а, држане у Ме ленци 7. (19) Фебруара 1893 год. TTaja ,/ aitaseeufi Иитинка илем. Трифунгт raj пик. иредседни ца.

НОВИНАРСТВО.

Изишао је 2. бр. „Сиомеика и лист за забавуи ноуку српској деци, са лепом еадржином. Претилата се шнље госп. Вељку Констаитиновићу у Панчеву; а руконисе и све што се односи на уређивање листа уредпику. Цеиаје „Споменку“ за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину 1 ф. или 2 круне, а за оетале земл>е 2 1 /, динара. fiepjcnje нема.

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

умножавају се. Осим оних, које смо сноме нули у 2. броју нашег листа иридошли су још: 1. ITja Љубица Краутвурстова из Срем. Карловаца; она је у спомен своје покојне кћери Марије претплатила ириправницу сомборску Јулку Ђурићеву и једну добру учсницу београдске више жен. школе. Унрава те школе наменула је тај примерак својој доброј ученици У. разр. П лдзл.ења лБубЦци. Ноколнћсвој. 2. Г/јица Ммлмца РанковиНева нз Буковца иретплатила је један примерак нашег листа за једну добру ученицу новосад. више дев. школе, који смо наменили ученици Ш разр. више дев. школе Ангелини Заковићевој. 3. Гдин Сиасоје Кутлачип из Крагујевца иешадијски норучик платио је за две добре ученице новосадскс више девој. школе; а ми смо иаменили тај дар ученицама: Јованки Мириловој из Ш. р. иЗорки Димитријевићевој из П.разреда. Овом ириликом јављамо накнадно, да смо осми иримерак „Ж. Света“, што су претплатили из Крагујевца гђа Милева АлекспјевџИ и г. Вуле CuMufi предали ученици овдашње сри. више девој. школе Јулки Чордаровој. Овоје имеслучајво у иггамни у 2 броју иепуштено Хвала и елава свима овим пријатељима листа и деце наше!

ОДГОВОРИ.

Г. С. Ј. С. у Б. Примили емо радове, хвала Вам! Слали би вам лист, а не знамо изближе адрееу, молимо, да нам означите. Кад би имали joiu двојицу само тако вредних сарадника, присталп би на Baui нредлог, ал овако не смемо да се усудпмо, јер ми смо и на другу страну позивом и ириликама обвезани. Но ми ииак не престајемо мислити и о том да се лист бар двагут мссечно издаје, ал о томе ћемо моћи на крају ове г дине сигурније говорити, а донде иримите: 11оздрав.

64

Штамиаркја др. ИавловиП.а н Лоцика у Новоа Саду

ЖЕНСКМ СВЕТ. Бр. 4