Ženski svet

Па поклонимо се светој вољи божијој ! Врла покојнице! На растанку смо с тобом без виђења икад више овог света! С тобом се прашта славна „ Добротворна Уадруга Срнкиња Новосаткипм “ спомен ти доетојан чуваће, догод је. С тобомсе праштају знанице и пријатељице твоје дуго и дуго носиће те у срцу у помену. С тобом се прашта књижевно јединче, чедо пера твога пламичком светлиће у лепој књижевности позоришној : Вереници иреаоручују се*). С тобом се ирашта род и својтатвоја: миле сестре и браћа твоја с тугом ће те помињати? док су живи. С тобом се растаје навек твој драги еупруг, коме си мал-не две десетине годуна сладила, ведрила чемерни живот за мутних дана и година. С тобом се прашта ох туге и жалости тешке мила ћерка твоја, јединче meoje Кати■ ца у да довека за тобом кука и нариче као тица ластавица. Кадгод пролеће дође, кадгод Ускрс дође, твојој ће се Катици, мајко, рана на срцу да позледи: на дан и спомен смрти твоје жалости јој бескрајне. Благо души твојој оног света! Хришћански баш филозофски гледала си емрти у очи за толико времена за дугог и тешког боловања свог. Као права Српкиња, као побожна хришћанка иредала си душу своју Богу милом ми лост нек му је. Покојна ти душа у насел»у рајском; лака ти у гробу земљица до суђеног данка! Драг и мио спомен ти и дуговечан међу нами! Збогом на веки! Вјечнаја иамјат /“ t Др- Д>убомир РадивојевићГј На велики нетак о. г. преминуо је у Новом Саду др. Љубомир Радивојевић, некадашњи лечпик крагујевачки и јагодински; рођени брат др. Ливија Радивојевића, правог тајног саветника Њег. ц. и кр, Величанства и умиривљеног председника кр. хр. слав. далматинског стола седморице. Покој ник се није никад женио, а стекао је радом и штедњом врло лепо имање, те је половину оставио брату и његовој деци, а половином од 50.000 ФОр. (100.000 динара) основао је задужбипу за иросветне цели и за живота још предао је за*) Тако се зове позоришни комад, шаљива игра, штоје нокојница превела и доштамдана је баш у очи смрти њене, ]Гокојница бавила се и књижевношћу. У р е д

вештај краљ, српском министарству просвете и цркв. дела у Београду, те је отликован орденом св. Саве 111. степена. Био је одушевљен Србин и номагао је наше јавне ствари. Био је члан „Матице Српске“, члан срп. народн. позоришта, потпомажући члан српског учитељског конвикта у Новом Саду са 250 ®op. прилога и- т, д. Он је и на књижевном пољу доста радио и лепа успеха показао. Нека му је славаи вечна усиомена! Даница Лубенова, примерна ученица новосадске срп. више девој. школе, преминула је, после дужег боловања, код своје добре сестре Вукосаве Лубенове учитељице земунске. Другггрице и сви познати јако је жале; Нека је Бог прими у рајске насладе! Вера Дера. Наши суграђани, Јован и СоФијаДера, изгубили су 11. априла о. год. своју милу ћерку Веру учепицу IY. !разр. осн. народ. школе у својој 11. години живота. Ми сажал»евамо губитак и делимо с родитељима тугу њихову, а покојници нека је вечан спомен! Софија Лучић рођ. Стефановић, учитед»ица каћска, преминула је друти дан Ускрсе у Каћу оставивши за собом двоје незбринуте мушке деце. Покојница се у млађе доба бавила и књижевношћу и издала је својеиееме под насловом „Равијојле.“ Учител»евала је пуних 15 година. Лака јој била црна земља!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

На Благовести иредстављале су ученице редовне и поФторне школе: „Припрему за освећење Раванице“ од Ив. М. Поновића. Том нриликом пало је на каси 15 ф. 70 н. Приход је намењен оделу сиромашне школске деце. Захваљујем се свима онима који су ову дечију предста ву евојом посетом одликовали. Не мање некаје хвала гђи Јул. Вујичић, гђци Јованци Летић и Вукосави Јоцићевој, које су ми нриномогле да је представа што лепше испала. Још једном нека је уиме деце свимахвала. У Турији 4. априла 1895.

Ј. З. Медурић учитељ.

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Гђица Олга Сифниос учитељица у Темишвару и скупљачица наша платила је један примерак листа, који св даје Даринки Дотлићевој ученици IV. разр. новосадске срп. више девој. школе. Хвала јој !

ОДГОВОРИ.

Родољубу Невесиње. Примнли смо. Хлала! Доћи ће на ред.

80

Штампарија српске књижаре Враће М. Поиовића У Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 5