Ženski svet

Потпуно тачан преглед садржине, као и имена сарадница и сарадника еаошптићу у једном од идућих бројева овога листа. За сада могу навести следећа имена: Мадам Адам (из Париза) ; гђа Мил. Зохова (из Петриње Т. С. Мартинађ гђца Мар. Јамбришкова (из Загреба), гђа Јулца Јовица рођ. Стратимировић (из Б. Пештеђ гђца Мар. Надлишкова (из Трста) ; гђа др. Марија Вучетић-Прита (из Шапцађ гђа Даница (из Панчева) ; гђа Јел. Д. Димитријевића (из Ниша) и гђа Мара Глигоријевића (из Ваљева): г. г. Јован Сундечић (из Котора), др. Змај-Јован Јовановић (из Београда), др. Стеван Павловић (из Новог Садађ др. Војислав Бакић (npo®. Велике Школе у Београдуђ Мил. Ј. Јакшић-Ленскш (из Срп. Црњеђ Васа Крстић др. Казбулбуц (из Београда) ; Сима Матавуљ (изШибеника-Београда) и Јов. Дучић (из Мостара). Од слика ће бити у „Српкињи“ ове: Царица-краљица Јелисавета, царица удовица Марија Феодоровна ; краљица Наталија и кнегиња Милена; Мадам Адам ; Савка Субботић ; Олга пл. Јагодић (председница Женске Задруге у Панчевуђ Полексија Ст. Теодоровић ; сликаркауметница (у Београду) ; Нина Петровић (председница Женске Задруге у Кикинди) и Милка Алекеић-Гргурова; драм. уметница (у Београду). Панчево ; 15. јулија 1895.

проф. Јов. Поповић.

ЧИТУЉА.

I t Далпа удова Будишлића. | У Сарајеву је преминула 13 августа о. г. нова српска добротворка Даша уд. Будишлића, у својој 62. г. живота. Погато није имала од срца порода, оставила је сво своје имање у вредности од 10.000 ф. а. вр. на еарајевску цркву и школу. Бог да јој душу прости! Слава јој ! f Ана уд. Бига рођ. Мандић сестра уваженог старине г. дра Т. Мандића и пуница ноштованог управитеља срп. вел. гимназије г. Васе Пушибрка преминула је 10. (22.) августа о. г. у 82. години живота. Беше тихе и благе нарави, љубазна према сваком 7 добра и примерна мати. Вечна јој памет! t Мила Тотовићка рођ. Војшић супруга познатог проналазача праха за истребљење буба 7 преминула је 3. (15.) августа о. г. у најбољим годинама Оставила је четворо мале дечице за собом, а беше добра Српскиња и верна пратилица наше књињевности. Бог да јој души прости! t ДрагињаМијатовићева одлична ипримерна | уђеница IV. раз. новосадске срп. више девојачке школе ; ћерка удове Кате Мијатовићке ; после дужег боловања иепустила своју анђеоеку душицу ; 2. (14.) јула о. г. Ва њом не тугујс само мати ; која је у њој очекивала прву одмену и утеху, него тугују сви наставници и све њене другарице; јер су изгубилили једну од најбољих и

наЈпримерниЈИх ученица ; а ученице своју верну добру и искрену пријатељицу. Другарице из места; ноложилесу у име свију саученица венац свежа цвећа на мртвачки одар ; те заменуле толике верне и искрене другарице своје. Вечан ти спомен мила наша Драгиње !

ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ.

Одбор за прикупљање добротворних прилога у корист гђце Султане Цијукове сада свршене ученице у заводу бечког славног проФесора певања Реса сматра за своју пријатну дужност ; да овим путем изрече своју најтоплију благодарност ; у име народне питомице ; свима прилагачима ; који јој милодарима својима омогућише приступ у храм уметности и потоње славе њене и народне. Да су ти милодари сјајним плодом уродили да је уверење наше о дару нагпе питомице било оиравдано ; да је под росом народпога милодара процветао цвет поноса народњег и наде му оправдане, сведочи та значајна појава ; да је госпођица Султана Цијукова по свршеним наукама; понуђена са више ангажмана међу којима је један и из Америке ; али је све иретпоставила позиву славнога управитеља градског позоришта у Хамбургу и дворског саветника Полинија, те је јуче 9. (21.) о. м. отишла у Хамбург да иотпише уговор на три године ; као стална певачица са изгледима на сјајну награду и још сјајније успехе. 2. септембра по р. к. играће она тамо главну улогу „Агату“ у „Фрајгаицу“ и с том улогом ступа она у нов свет ; у свет уметности ; на поље уметничкога живота. Кад помиелимо ; да је нови члан тога чувенога позоришта Српкиња, крв наше крви ; онда нас подиже понос народни и утврђује нас у уверењу; да ово није последњи цветак ; што ће да замири у далеком свету нашим миомиром ; но да ће се сплести китњаст венац такова цвећа у срцу народњем ; на његовој позорници ; у лепшој нам будућности. Питомица је наша осветлала образ и својим дародавцима ; а сад се надамо ; да ће као уметница осветлати и образ своме народу, чије име треба са поносом у туђини тамо да изриче. Некаје дакле топла хвала свимаприлагачима. У Вршцу 10. (22.) августа 1895. Председник одбора: Перовођа одбора: Никола Недељковић. Милутин Трбић.

ИСПРАВАК.

У прошлом броју је непажњом погрешно стављен чланак „Жена XX. века“ под наслов Ееке знатније женске, саопштава Љ. Л- ић.“ Молимо да се исправи тако, да тај наслов „ Жена XX. века“ дође сам на среди без оног другог наслова ; као што је то у овом броју, пошто исти чланак са оним другим насловом никакве свезе нема.

144

Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 9.