Ženski svet

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Из Мостара. Цртица од Свет. Ћоровића. Издање књижаре Д. М. Ђорића у Београду. Цена 80 пара дин Наши поштовани читаоци имали су прилике да ее упознају са причама и слаткоречивим приповеткама нашега сарадника г. Свет. Ћоровића из Мостара. Одприлике у иетом начину и још живље написао је и у овој књижици приче из живота,- валда својих садругова и познаника. Приче су ове: За иапучице. Поремећен план. Погријешила. Прва љубав У добри час. То Бог зна. Сретно вече. Њезина реч. У малој кућици. Свака је ирича један кратак одломак из живота једне и друге породице, а тако је живо описана, да чисто гледите у она лица и оне куће, где се то збива. Ако је тако нежан, тако благ, скроман, смеран и питом наш народ у Мостару: онда је то заиста диван и моралан евет ; и ми већ тога ради треба да набавимо ову књигу, да из ње упознамо оне лепе и питоме обичаје тог нашег још непоквареног света ; па да се крепимо ијачамо на тој природној иутањи ; коју нису још туђинци разрили и обесвестили. Језик је у причама мек ; гибак и природан, као што су и сами Херцеговци, те можемо топло препоручитити ову збирку прича, особито нашем девојачком и момачком свету. Девојачка критика о „Иконији" Ч. Мијатовића. Једна интелигентна млада Српкиња изразила се у свом ириватном писму ; писаном својој млађој сестри ; мимогред ; поред осталих ствари и о „Иконији“ ; причи Мијатићевој. Добротом адресата дошлп смо у прилику ; да то место у писму прочитамо ; те како нам се интересантним чини ; саогнптавамо га овде од речи до речи. Пред вече походисмо деда Перу и Војновићеве. Јуче пре подне сам ишчитала „ИконијуА Не знам како да ти кажем. Почетак ми ее допао и по њему сам много више ишчекивала; но онај прелаз на везира ; некако ми је празан ; сувише брз. У опште ми се чини сувише мало радње и догађаја у целој причи. Мало је иретеран (бар мене није очарао) оиис у Стамболу. А опет много сам више ишчекивала л>убави; нежности и пожртвовања од јединца сина наспрам нађене му мајке. Свршетак је доста леп. Мислим ипак ; да би интересантније било ;

да се и син ; тј. везир ; вратио са својом мајком и т. д. и т. д. Санрлот, куд сам ја забасала; сасвим случајно изађе нека назови-критика. Да ме је у разговору откуд г. * ; с ких се често о еличним стварима разговарам ; на то потакао, те да сам била побуђена да кажем своје мигаљење, не бих се чудила. Ал откуд дођох е отим у писму мојој милој сестрици . . Прелазим дакле на опис мојег провођења ; где сам и стала . . .“ Саопштавамо ово место из приватног писма што нам се ; како рекосмо ; интересантним чини ито не због критике саме ; која у осталом није исцрпива ; него нам је интересантно то ; што видимо; да се наше миле Срнкињице у свом приватном дописивању разговарају и о таквим озбиљним стварима. Такве девојке с правом носе атрибут интелигентне. Позив на иретплату. Охрабрен одзивом на I. св. „Светлих слика“ ; из првих дана Хришћанства; приправио сам и 11. св. Да књига уђе у што шири круг читалаца ; то сам овој евесци назначио цену само тридесет новчића. У књигу ће ући ове слике: Трнов венац ; Васкрсење ; Савле, Ананије ; Чаробник Симон и још ј една 7 која буде. Скуиљач, који буде прикупио 10 претплатника добија једанајесту књигу на уздарје. Рок претплати ; до конца маја ; по старом кал. Претнлата се шаље: У Ср. Карловцима: на уредн. Бранкова кола ; Уредн. Српског Сиона и ца потписанога. За Србију: на г. Дим. М. Ђорића књнжара у Београду. За Боену: на r Н. Кашиковића уредн. Босанске Виле. За Херцеговину: на г. Свет. Ђоровића у Мостар Уз претплату ваља послати и 5 новч. поштарине. Имена иретнлатника штампаћу. Код писца се налази још један део нерастурених Светлих слика ; ирве св. Ако би ко желео да одкупи ; нека се јави. Ср. Карловци 17. априла 1896.

Драгутин Ј. Илијћ.

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Гђа Савета Н. Пантелића из Дол. Тузле иретплатила је један примерак нашег листа више ; који се са захвалом даје ученици овдашње срп. више девојачке школе Анки Васиљевићевој иитомици Марка Добројевића добротвора из Бос. Крупе.

80

Штампарија српске књижаре Epafce М. у Новом Саду

ЖЕНСКИ CBET'. Бр. 5