Ženski svet

КОВЧЕЖИЋ.

Г ласник.

Читуља.

У Лондону је на најсвечанији начин прослављена шестдесетогодишњица срећног владања енглеске краљице Викторије, која је од 18 година ступила на престо, на коме још ни један владар није толико седео као што је она. Ен -л леска је под владавином краљице Викторије напредовала у сваком обзиру, за то је народ тако одушевљено и прославио јубилеј своје краљице, на који се јубилеј стекао свет са свију насеобина енглеских, и на коме су јубилеју били заступљени сви дворови европски. Добротвор. Г. Љуба Крсмановић поклонио је своју велику кућу у Брчкој, која вреди преко 25 хиљада Форината, српској православној црквеној општини, да се у њу имају сместити, српско певачко друштво, српска читаоница, забавиште и виша девојачка школа, кад је узбуде. Слава овом великом добротвору. Живео ! Добротворка. Приликом овогодишње главне скупштине срп. учитељског конвикта дознајемо, да је упокојена г. Кашарипа Димишријеeufieea из Руме, оставила сав свој иметак по исплати других легата српском учитељском конвикту, те је тако врсна покојница постала велики добротвор реченог друштва. Слава јрј ! У Београду je прославило гимнастично друштво „Душан Силни“ са великим свечаностима освећење друштвене заставе, којом при* годом је било крај разних других свечаности и знаменита утакмица у разним гимнастичним вештинама. Учасника је било не само из Србије, вего и из других држава. Севастијан Кнајп, свештеник, чувен са свога лечења ладном водом, умро је после дуже болести у ВерисхоФену, где му се и његово лечилиште налази. Сахрањен је уз велико саучешће народа и одличних представника свију сталежа.

f ђура Цвеји-k адвокат у Вршцу, преминуо је 5. јуна у својој 51 години. Покојник је био врло угледан Србин, што се види по томе, што је био члан епархијских власти, председник срп. црквене онштине и певачког друштва у Вршцу. Покојник је оставио за собом ожалошћену супругу и осморо деце. Ко је покојника из ближе познавао, ценио му је још и искреност у при јатељству и његово добро срце. Нека му је вечан спомен! f Јован Марнови-k, новосадски парох, преминуо је после дужег боловања, 11. јуна о. г. у

својој 86. години. Покојник је своју дубоку старост све до пред смрг у потпуном здрављу дочекао. Био је веран слуга олтара божјег, и добар пастир стада свога, које га је увек ценило и уважавало. Jlaua му земља и вечан спомен! t Васа ДимитријевиА, срп. нар. учигељ у ми ру, преминуо је 3. јула у својој 87. години у Нов. Саду. Сахрањен је 4 јула на усиенском гробљу, куда су га осим евојте иснратили још и поштовачи и другови његови. Лака му земља и вечан спомен!

ИСПРАВАК.

У прошломе броју у Раду Добротворних Задруга Срнкиња под „11анчево“ иоткрала се ова погрешка: „Устајањем и изразом Бог да јој душу црости одана ie почаст и туга за упокојеном задругарком: Катицом Стојановићком“ а треба: Катицом СшојковиИком, што се овим исправља.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ.

Услед решења одборске седнице Добротворне Задруге Српкиња Ианчевачких, држане 6. јуна о. г. гђе одборнице Јелена др. Гl. Марјановића, Марија М. Тоналовића, Јелиеавета С. Теодоровића и Јованка М. Алексића, скупиле су за пострадале од поплаве из Борче, Овче и Мванова од овдашњег српског грађанства 155 ф. 75 н. Добротворна задруга Српкиња Панчевачких сматра за своју дужност, да се и овим путем, милосрдним нриложницима најтоплије захвали. Панчево, 20. јуна 1897.

Олга пл. J агодић, председница.

СТЕЧАЈ.

Раснисује се стечај на једно питомачко место код суботичке Добротворне задруге Српкиња, са годишњом стипендијом од 300 Фор. Стипендију ову могу добити ученице, које су свршиле вишу девојачку или грађанску женску школу са одличним, врло добрим или најмање са добрим успехом и желе се одати на више образовање, на уметнипггво или учитељском звању а у цели, да постигну своју самосталност. Првенство имају свештеничке, учитељске, чиновничке и трговачке кћери. Рок стечају тра]е до 1. августа, а избор питомице обавиће се 6. августа т. ј. на Преображење У Суботици, 19. јуна 1897. Добротворна Задруга Српкиња.

112

САДРЖАЈ: Размишљања приликом одмора. Звоно, од Т. Неранцић-Брашованове. Иисма моме сину, (Наставак.) Сномен —цветци, од Радослава. Султана Цијукова у Новоме Саду, од —ћ. Стани сунце, од Олге К. Пелешеве. —Наобалама Неретве, од Олге Кл. Пелешеве. —У долини, од Свет. —Допис од ћ. —У очају, од Бл. Нед. Кечкића. Белешке.— Српкињици у Сноменицу гћни М. К. Поп... одБл Нед. Кечкића, —Листак. Прве сумње, од Јелице Беловић Бернадзиковске. Добро се свршило, од Николе Милутиновића. Ковчежић—ИспрЈшак^-—^^на^замала^^^Стеч^. Штампарија |орђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 7.