Ženski svet

Бр. 6.

10 годину, те је издало штампан извештај о раду своме за минулих 10 година. Из извештаја тог види се, да има друштво 167 чланова оснивача, међу којима и Њихова Величанства Краљ и Краљица са 4000 Фор. прилога и 39 редов. чланова, међу којима је члан и добротворна задруга Српкиња Новосваткиња, као једини српски представник у том хумавом друштву, Из извештаја тог види се, да је то друштво издало за време од прошлих 10 година 257.814 Фор. 51 н. дакле преко '/, милијуна Форината припомоћи, понајвише поплављевицима, погорелцима и иначе пострадалима. Ове је године издало страдајућим од глади 8550 Фор. На челу тога друштва стоји као начелница гђа грофица: Тисе Калмана, као подначелнице гђе: грофица Апоњи Алберта и гроФица Баћањи Гезе.

дао РАЈ

ЧИТУЉА.

+ Јулијана Ранисављева. 26. априла (8. маја) о. г. изгубио је В. Бечкерек своју велику добротворку Јулијану Ранисављевићку у њеној 17. г. живота. Колико је љубила цркву и св. православље, види се из њене оставине најбоље. Све што је имала оставила је својој цркви и општини. Тако н. пр. оставила је 1000 Фор. да се из прихода тог одевају сирота шк. деца из срп. оси. нар. школа. Своју кућу, у вредвости од 8000 •. оставила је цркв. општини на њене цели и 200 ». тамошњем цркв. певачком друштву. А још за живота свога даровала је 2000 Фор. на оправку тамошње ери. правосл. св, успенске цркве; 1000 . на „небо“ те цркве: 100 Фор. на позлату св. ваведенске цркве; 250 Ф. на 4 барјака и 800 •. за „небо“ овој цркви; 1600 Ф. за Христов гроб и друге мање легате. Нека је покојници земља лака а међу нама вечан спомен!

Т Вилем Еварт Гледстон отпутовао је у рај 1. (19.) маја о. г. у својој 89. год. живота. Један од највећих државника у Европи, највећи пријатељ потиштених народа. Учинио је многа добра и нашем српском народу; нека му је хвала и слава !

+ Ђура Стојковић, трговац овдашњи, није ни 8 дана проживео после свога јединца и медицинара Богдана, па оде и он последњег дана месеца, априла о. г. већ у 599. години свог живота, да другује са сином у вечном насељу. Беше човек окретан, подузетан и за сваку јавну народну

ЖЕНСКИ СВЕТ. | 95

ствар јако приклоњен. Беше члан „Матице Српске,“ члан ерп. народ. позоришта, члан потпомагач друштва Орба занатлија Новосађана, члан граБанског стрељачког друштва и т. д. Нека му је вечан спомен!

+ Др. Ђорђе С. Ђорђевић професор и књижевник из Београда, који је при преносу Вукових костију из Беча у Београд назебао, оболео и у недељу, 27. априла (8. маја) о. г. упокојио се те бацио у голему тугу своју мајку, која га је, као јединца, пазила као очи евоје, а завио јеу црнину и своју вереницу, Милицу, ћерку данашњег мивистра Ффинанције г. Стеве Д. Поповића, опет јединицу, коју је из превелике љубави изабрао за сапутницу свога живота и заручио јесенас још пре поласка у Беч. Тешко је ожалостио и цео српски народ, јер је дзровитошћу и досадањим плодним радом на књизи и просвети српској пружио најлепше наде. Но кобна смрт отрже нам већ у 31. години тако мирисан и тако одабран цвет из врта млађег нараштаја, нам, и остави нас тужне да се тешимо еузним оком и топлом молитвом узвицима: да му буде млађаноме лака црна земљица.

+ Светислав Вуловић. Између 2. и 8. маја о. г. упокојио се у Београду Светислав Вуловић проФесор вел. школе, члан срп. краљев. академије, члан просветног савета, члан Чупићевог одбора, и т. д. Један од најдаровитијих и најбогатијих књижевника паших. Погреб му је био сјајан и опростили се од њега на три места: у име краљевске академије г. Љуба Стојановић, про. вел. школе, у име бивших ученика његових опростио се г. Сима Томић професор, а у име садашњих ученика Филозоф г. Милош Трисунац. При опелу чинодјејствовао је митрополит Инокентије и владика Димитрије. Слава и вечна успомена пок. Светиславу Вуловићу !

>=

Јавна захвала.

Управни одбор велико бечкеречке добротворне задруге Српкиња сматра за своју пријатну дужност, свима суделачима, суделачицама и редитељима приликом приређивања дилетантске 1030ришне представе „Грофице Саре“ други дан Божића и по други пут 1. Фебруара о. г. своју најтоплију благодарност изјавити, као госпођицама : Олги Поповић-Пеци, Марији Поповић-Пеци, Милени Матејићевој, Марији пл. Сердићевој и госпођи НимФадори Максимова, — даље гт,