Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

__ Бр. 0. |

Јакшића, бившег вође босанско-херцеговачког устанка и унук војводе Богдана Зимонића рођена у Боки Которској у Новоме, свршила је науке на женевском свеучишту у Швајцарској при крају јула месеца о. г. и положила испит са одличним успехом из природних наука и добила је наслов: Др. хемије. Живела !

Симо Матавуљ наш увенчани књижевник, један од најбољих приповедача, навршио је 95 година свога плодног и лепог књижевног рада. Он је рођен у Шибенику у Далмацији. Тамо је учио прве школе и тамо био учитељ, па тамо је и почео први евој књижеван рад, наравно у песми, као што почињу и многи други млади људи. Био је на Цетињу професор Француског језика; одатле је прешао у Србију за професора гимназијског, а данас је чиновник у министарству спољашних послова у Београду. Слава му!

Беседа у Кули (Бачка). Српска правосл. цркв. ошштина приређује 1. (13. септ. о. г. беседу с игранком у корист „Фонду св. Саве“, а уз суделовање суботичке певачке дружине, г. Фр. Гала, гђице Зорке Стојковићеве,т. т. Тихом. Остојића професора и Исидора Бајића правника из Нов. Сада. Приликом том прославиће и своју 40 годишњицу тамошњи заслужни учитељ Стеван Поповић, који тим даном прелази у мир. Живео!

Емилија Мунчићка. Из извештаја добротворне задруге Орпкиња В, Бечкеречкиња што доноси под „Радом у овом броју, сазнаћенаша читалачка публика о два нова, племенита и значајна дела што је учинила гђа. Емилија Мунчићка оснивачица, прва председница сад почасна председница велико-бечкеречке добролворне задруге. Што је ова задруга тако успешно коракнула напред за тако кратко време, има највише да захвали овој својој дичној и заслужној председници, Докле наши нови бедеми народне одбране — наше добротворне задруге Српкиња, стоје под окриљем оваких Српкиња, као шго је ова врла председница, донде се немамо шта бојати за наш опстанак Нека је, милостиви Бог, дуго и здраво поживи на срећу и напредак нашег народа !

Сретна мати. Наша заслужна Српкиња, госпођа Савка Оуботићка, удова, пок. књижевника и председника „Матице Српске,“ Јована Суботића доживела је ретку срећу. Њеног најстаријег вива. Дејана пменовао је скорим руски цар Никола П. за управитеља и заповедника новопоседнутог пристаништа и града у источној Азији Порт-

| Пратила је до сгвари и врло се интересовала за женски покрет. · Држи од постанка наш лист и чланица је до-

Артура. По томе је, генерал Дејан, постао заповедником целе источне Азије руске и има власт краљевску у том крају; ато је велико и знатно поверење и одликовање нашег сина и с њиме и наше матере Српкиње, којој можемо само честитати. Живела !

те

ЧИТУЉА.

+ Кнез Бизмарк. Немачки народ изгубио је свог највећег сина из данашњег столећа, који је створио данашњу велику и јаку Немачку, кнеза Бизмарка. |

+ Михаил Глигоријевић Черњајев, славни борац на Криму и Кавказу, знаменит војсковођа у Туркестану и освајач тврдог града Ташкента (у Азији) заповедник целе источне српске војске у првом ерпеко-турском рату за. ослобођење и независност преминуо је напрасно у месту евдга добра Турцији у могиљевекој губернији 5. августа о. г. у својој 10. години живота. Српска влада положила му је на гроб еребрн венац и приредила је свечан парастос у београдској саборној цркви, јер покојник има великих заслуга за 'Србију и њено ослобођење. Слава му и вечан

спомен !

+ Генадије Поповић настојатељ манастира

Кувеждина у Срему и члан конзисторије, преми-

је на Преображење о. г. у евојој 11. живота а 51. ге службе црквене. Ово беше калуђер по прописима црквеним и за то је био евуда поштован и уважаван. Мир пепелу његову !

# Ђока Димић трговац овдашњи и супруг наше познате пријатељице, гђе Софије Димићке, која, поред свог листа, сваке године обдарује по коју сироту и добру ученицу својом претплатом, преминуо је 18. (80). авг, о. г, у својој О Покојнику нека је лака црна земља а супругу и децу нека Бог утеши!

+ Софија Вуковић рођ. Тајчевић. У Загребу је преминула 29. јуна (11. јула) о. г. у својој 84. годиви одлична Српкиња Софија Вуковићка, супруга пок. секретара патријарха Рајачића. Имала је јединицу ћерку, која је била удата за генерала Рајковића а унук зет је Јован Хавел ц. и кр. потпуковник у генералштабу. смрти живо све српске јавне

нуо години

живота.

бротворне задруге Српкиња у Загребу. Вечан јој спомен!