Ženski svet

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

Читуља.

ПрилОЖНИК. Г. Ђорђе Ф. НедељковиЛ ин Нов. Оада приложио је и других 50 <i»op. а. вр. добротворној задрузи Српкиња Новосаткиња, да се за Божић иабави сиротињи српској огрева. Начеонида задружна гђа Ј. Радовановићка у дослуху са овдашња два пароха г. г, Т>. Велића и В. Миросављевића ноделили су ту своту на 20 српских сиротих породица и известили о том дародавца. Нека, је хвала дародавцу и од наше стране. За ово доброчинство наградпо гаје Бог са великим згодитком од 150.000 ф. те му је дао прилике, да чини и већа добра. Живео! Пријатељи листа. Гђа удова Софија ДимиЛ из Темишвара иретплатила је један примерак натиег листа за једну добру ученицу новосадске срп. више девој. лнколе у сиомен своје пок. сестре Јелене Југа. Лист се даје ученици Анки Васил.свићевој. Забава. Овдашња срн. вел. гимназија ириредила је и ове године о св. Сави своју XXVI. беседу с игранком, под управом свог неуморног ироФесора г. Јована Грчи Иа. Забава је била и ове године врло добро поссћена, а особито много је било страних гостију. Беседа је у сваком ногледу била ејајна и није ни мало заостала иза својих нређаптњих друга. Како суделачи, тако и уирава и хоровоћа заслужују свако признање. Забаве. Земункиње су ириредиле 9. (21.) јануара о. г. сјајап концсрат с игранком у корист задругиног Фонда, а уз родо.љубиво суделовање госпођа : Камиле ил. СтефаповчЛке-Виловске из Београда и Bude Вулко Варађапина из Н. Сада; госнођица: Симке СтојковиКеве, Јелене Иешроeufieee, Десанке ДимитријееиŁеве, Марше Маркоenfieee, Олге СтанковиДеве, Маријапе ил. Ђенко, Милице najufieee из Митровице и г. Владе МихајловиЛо. Нвве задруге Српкиња. Напт дописник из Новог Села, код Ианчева, јавља, да се тамо образовала добротворна задруга Српкиња; а у исто доба добили смо глас из Книна (у Далмацији), да се и тамо спремају Српкиње, да се удруже у племенитој цели.

|f Герман Опачић.ј Бачка епархија изгубила је свога. архијереја Германа Опачића. Лицем на Богојављење око 6 сати испустио је своју мученичку душу овај архијереј српски. Још млад, у пуној снази, тек што је наврпшо 41. годину живота, поболе се умно и оконча свој паћенички живот у туђини, у Бечу после 4 месечне болести. У недељу, 10. (22.) јануара о. г. пренешено му је мртво тело у Нови Сад и после евечаног опела, на коме је чинодејствовао будимски енископ Лукијан Богдановић и многобројно свештенство, сахрањен је на алмашком гробљу у тамошњој капели у нарочитој гробници, коју му је новосадска српска правосл. општина снремила. Мир непелу његову! f Ненад Давидовић. Др. Богдан ДавидовиН, тајник и његова супруга Марија, председница добротворне задруге Српкиња у Тур. Бечеју обдарени беху пред Божић са осмим дететом. То осмо беше нок. Ненад, јеДини мушки потомак у тој нородици и за то и беше обрадовао и родитељс и задругу женску, која дели са својом председницом и тајником сваку радост, на на нссрсћу, ово дели и жалост, јер Богу беше угодно, да иосле две недеље прими натраг у наручја своја оно, што је био иоклонио овим добрим .људма. Женска задруга ноложилаје леп венац свежа цвећа на мртвачки одар овог заједничког цветка па моли и овим путем поштоване родитеље, да се утеше с њима заједно, јер је то Божија воља! Одбор. f Књагиња бугарска Марија Лујза упокојила ее 18. јануара о. г. иошто је дала живот једној иринцезици. Смрт њена завила је у тугу еав бугарски и словенски народ. Напомена. Ссто још oeaj број шаље се свима лањским ирешилатницима , који се још нису одазвали ирешилаши. С шога молимо , да се иожуре ирешилашом , ако желе добиши и идуКе бројеве. Који дугују иза лањску годину , тима смо обуставили лисш. Уреднишшво.

32

САДРЖАЈ: Српеко православно девојачко ваениталиште у Будимпешти. Јов. Јанко Кнежевић Проза о мјесечини. Ј. Беловић БернздЗиковска Братска писма Брат Србин: Родољуб. Из медених дана. Илија Белеслијин. Помену Јелисавете Петровне Карцеве. Радња добротворних задруга Српкиња Нови Сад. Ср. Карловди. Загреб, Дописи. У Ноћи. Душан Катић Војвођанин. Белешке. Листак. Праштај! Ковчежић. Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СИЕТ. Вр. 2