Ženski svet

Земљорадничке задруге. Тек је две године дана ; како се у нас покренула мисао о земљорадничким задругама. Њима се мисли иомоћи нашим земљораднргцима, да дођу до бољег материјалног стања и да се међу њима утврди моралнији одношај, јер се у друштво нримају и трпе само поштени и честити људи. За ово две године дана основало се већ 40 таквих задруга у нашој митронолији са 1030 задругара, те су основали већ и свој савез са средишном управом у Загребу и имају већ своју централну средиишу касу у Загребу. Прошлог месеца су имале те задруге као савез у Загребу своју нрву екутптппу. где су уираве иоднеле своје извештаје. Имање свију тих задруга износи: 69.895 ф. 74 н. Obim путем ствара се у народу увиђавност за бол.и и напреднији рад у земљеделском послу, улива се вера у иривредну снагу његову и тнири се међусобно поверење и узајахмно поштовање, те желимо тој струји среће и напретка.

ЧИТУЉА.

f Димитрије Јосић. У Вел. Градишту, (у Србији) упокојио се 24. маја о. г. заслужан човск ? одличан наставнлк и у последње доба умировљени управитељ вел.-градинггке гимназије, Димитрије Јосић, који је био први управитељ и наставник пакрачке срп. учитељске школе и кадје ова силом околности затворена 1880. г. био је годииу дана управитељ срп. осн. нар. школа у Нов. Саду, за тим је прешао у Србију и био је тамо проФесор у Београду у cpu. учит. школи, у вишој женској школи и у богословији. Био је више годииа члан иросветног завода у Београду. Писао је више књига за школу и за децу ; издавао је две године педагошки лист „Народна Школа“ и писао је скоро у свима стручним и белетристичним листовима своје чланке. Родио се у Сомбору 1845. г. ; а оженио се из Нов. Сада. Његова је заелуга7 штоје срнска велика добротворка Енглескиња Мис Ирбцјева заклопила, исхранила и очувала ону силну сриску нејач ? што је пребегла из Босне и Херцеговине у Далмацију и Славонију и што је та добротворка и данае у Сарајеву српекој сиротињи највећа утеха и ирибежиште. За те своје услуге, што је Српству учиниО; иатио је много, те је напослетку морао

оставити и отаџбину; која га је одхранила и прећи у Србију; да продужи свој родољубиви позив. Поред свију нево.ља ; што јс препатиО; још је добро, штоје у кругу своје многобројне породице налазио утехе и задовољства. Нека му је лака српска зем.ва, којујетако жарко љубио! t СоФија Марковићка. Наш одлични књижевниК; ироФесор и уредник „Бранкова Кола“ Лаја Марковић-Адамов изгубио је 1. маја о. г. највеће благо своје ; своју добру мајку ; СоФију, која га је тако лепо васпитала и Српству велику услугу учинила. На губитку том изјавл.ујемо садругу евоме наше топло саучешће, а иокојници нека је вечан сномен ! , f Марија Рајићка, добра и узорита супруга 7 судца Милана Рајића из Суботице, остави овај свет другог маја о. г. тек у 51. год. живота ; а 32. г. срећног брака свог. Ово је већ трећи цвеТ; који се ове године откинуо еа венца честите задруге Српкиња у Суботици и која јејош ире 26 година спремила и за све време од 26 година живо и во.љно радила, да се ова задруга одржи и напредује. И само оваким чланицама има се и захвалити; што је та задруга доспела на тако угледно место међу другама својим. Нека је слава и хвала овој честитој чланици тог жен ског друштва; а вечан спомен међу нама!

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ.

Г. г. Јоваи и Стееан Joeanoeufi, трговци овдашњи и г. др. Милош ЂорђевиЛ, адвокат из Вел. Бечкерека, поводом смрти њихова оца односно таста г. Павла Joeanoeußa , поклонише 30 ; словом тридесет Форината а. вр. Добротворној Задрузи Српкиња Панчевачких ; да их њ, добротворне сврхе употреби. Захваљујући се на овом поклону у име Задруге; уверени смо ; да ће на радост 7 која ће синути на лицу сиротиње обдарене услед овог милодара ; више вредити за душу покојника пред престољем Свевишњега, него онај нехришћански обичај кићења одра сжупоценим венцима. Хвала им и да Бог да се на њих и други угледали! ПанчевО; 15. маја 1899. Душан РадуловиН, Олга ил. Јагоди ß, парох, тајник. председница.

96

САДРЖАЈ: Ирослава Змаја Јована Јовановића. Сило небесна. Смиљана. Братска писма X. Један дичан спомен. Брат Србич Родољуб. Вилич целив. Д Неранџић. Брашованова. Доииси : Вел Кикинда. Савка. Темишвар. „Србадија “ И Б. Тихи анђ’о. Н. А Доброљубов. С. Белешке. Поред вашс куће прођох. .. Јела Луњевица, Листак. 0 еујети. (Свршетак.) Даница Бандић. Маћеха. (Свршетак.) Превео Иван Мартиновић. Мојој љубимци, Витомир. Ковчежић. Јавна захвала. Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕШСКИ СВЕТ. Бр. 6.