Ženski svet

у

МТ = Ћ ан “

УРА

:

Па Њ »

| (у % „4 пе ли ||

Фуа

Ри зе тредиј

ИЗЛАЗИ: "Сваког 1. дана у · месецу.

2 круне; за Србију 2:/, дин.

НАШЕ ДОБРОТВОРНЕ ЗАДРУГЕ.

У нашем првом чланку изјавили смо, како ми мислимо да се решавају и удешавају код добротворних задруга она питања и предмети, што засецају у опште народне интересе; а сад смо ради да кажемо, шта држимо да би било од најпрече потребе за нас у овим крајевима да стварају заједнички наше добротворне задруге.

Ми имамо за сад у овим крајевима пет просветних центара (средишта): Нови Сад, Карловце, Сомбор, Загреб и Будимпешту. На тих пет места купи се на науку наш мушки пи женски подмладак у најпретежнијој мери. У Нов. Саду је срп. вел. гимназија и срп. виша девој. школа; а ту је и државна гимназија и државна занатлијско-трговачка школа па и држав. женска грађанска школа. У Карловцима је срп. вел. гимназија и срп. богословија. У Сомбору су поред државне вел. гимназије и трговачке школе још две православне учитељске школе: мушка и женска; у Загребу је жен. лицеј, женска и мушка учитељска школа, трговачке и занатлијске

школе, гимназије, глазбени завод и свеучилиште Фрање Јосифа [., а у Будимпешти

у усредеређени сви државни заводи од паран до најнижих за мушку и жен. омладину; а ту су и заводи за вештине од сваке врете.

Сами ти заводи привлаче у своје крило нашу омладину и ми не можемо то преиначити него морамо само смишљати, како ћемо олакшати нашој узданици, која иде по свету да прибира знања п вештине, као најлешпе украсе људског рода.

Мушка страна је већином збринута: у Новом Саду гересковом и трандафилкином Фундацијом, а великим делом и св. савеким приносима, које сама школа на својим св. савеким беседама прибира. У најновије доба знатно је олакшано овде издржавање спромашнијих ученика и установом српског учитељског конвикта, који је и ове школске године примио у своје закриље 50 мушке деце. Са овим конвиктом знатно је олакшано изучавање и женске наше деце, која полазе овде срп.