Ženski svet

106. ЖЕНСКИ СВЕТ. | Бр. 7.

јуна (1. јула) 0. г. своју 25-годишњицу начелниковања му у Врлику. Слава му!

Верени. Вера М. Петровићева, ћерка пок. Мите Петровића, учитељица на сомборској учитељској школи, верила се с г. Душаном Радићем, професором исте учитељеке школе и перовођом сомборске Добротворне Задруге Српкиња. Од срца им честитамо !

Омладински збор у Сентомашу. Наша српска омладина, што се учи на великим школама, а живи у земљама круне св. Стевана, састаје се 10., 11. и 12, августа 0. г. по нов. кал. у Сентомашу, да поведе разговор о томе, шта она има да чини, да се судба народа нашег у овим крајевима окрене на боље. Нек им је еретно !

Народни Дом. У Срем. Карловцима подиже се 'о трошку нар. ондова Народни Дом, у коме ће се држати временом народни црквени сабори. У истом дому биће и музеј за народне старине, библиотека и архива народна. Ту ће се држати

и званија за народне ствари и народна добра.

Истом дому освећен је у среду 18. (26.) јуна о. г. темељ. У том чину начелствовао је сам патријарх српски, г. г. Георгије Бранковић и уз њега будимски и новосадски епископи г. т. Лукијан Богдановић, и Митрофан Шевић.

Манастир Гргетег. У Фрушкој Гори, успут између Карловаца и манастира Крушедола лежи манастир Гргетег, у коме газдује пуних 27 година чувени наш историк, архимандрит, Иларијон Руварац. Манастир овај био је врло запуштен

"и осиромашен под пређашњом управом и ако

имађаше своје лепо имање; али данашњи његов управитељ ралпчистио је брзо све дугове и економију тако удесио, даје приносио највише при-

лога у народни Фонд за опште цели, а поред тога.

оставио је на страну и за оправку манастира, који је био дугим низом времена из темеља пољуљан. Та оправка је стала 65 хиљада Форината, и манастир је сад лепо“ оправљен споља и изнутра и може служити на дику не само његовом честитом управитељу, него и целом народу ерпском. Освећење обновљеног храма обавио јеу недељу 10. (28.) јуна о. г. сам патријарх српски г. Георгије Бранковић, уз суделовање бачког епископа, г. Митросана Шевића и многих других одличних гостију. Из тога се види, шта може да учини један манастир за себе и за опште народне цели, кад дође у добре и савесне руке. Нека је слава високопречасном и ученом нашем архимандриту г. Иларијону Руварцу.

Права добротворка. У Херцеговини, у селу

Љубину, умрла је прошлог месеца удова Српкиња Јованка Јове Богдановића и пред своју смрт позвала је судије и сведоке и изјавила, да оставља своју кућицу, башту и њиву, а то јој је и било све имање, српској школи и цркви у Љубину. Цело то имање вреди хиљаду круна. Даје више имала, више би оставила. Вечан јој спомен!

Забава „Пријатеља деце“ у Нов. Саду. Ово је друштво и ове године приредило овде у грађанском стрелишту 8. (16.) јуна о. г. врло лепу забаву, на којој се певало и свирало у сва три овде владајућа језика, а за тим се и играло, наравно еве три народне игре. Ове су забаве прави тип грађанства новосадског и ово је једина прилика, где се све три народности рукују“ и проведу, како доликује образованом свету. да то ву ове забаве и посећене многобројно и доносе лепо приходе за хумане цели. И ове године пало је преко 800 круна чисте добити, ма да су улазнице тек по 1 круну од особе.

Помен пок. добротворци Катици Димитријевићевој. Предетавници српског учитељског конвикта у Нов. Саду са председником на челу изишли ву у четвртак 21. јуна (4. јула) о. г. на румско гробље и одржали помен се парохом, г. Марком Шаулом, својој великој добротворци пок. Катарини Димитријевићевој, која је оставила своју кућу и 4 јутра ораће земље друштву ерпеког учитељског конвикта у Нов. Саду. Представници су положили на гроб леп венац свежа цвећа, у знак своје захвале и признања. Слава јој !

Нова српска земљорадничка задруга, друга на реду основана је у В. Кикинди. Председник је: Пера Иличин, заменик: Мита Гајин, а пословођа: Димитрије Гавранов.

Свештеничка библиотека. Српски православни“ свештеници из личког протопресвитерата донели су решење приликом своје овогодишње исповести у Грачацу, да оснују својим прилозима у Госпићу библиотеку за свештенике. Тим поводом спремају се и други наши евештеници из тих крајева, да учине елично дело. Ако се ово оствари, имаће не само наше свештенство, него и остало Српетво у Лици лепе моралне добити овом установом. г

Становништво у краљевини Србији. По најновијем попису, који је обављен 31. децембра 1900. г. нашло се у Краљевини Србији свега: 2,585.06 становника, и то: 1,322.355 мушких и 1,212.7 женских. Београд има 41.122 мушке и 29.894 женске главе, свега: 10.516 становника,