Ženski svet

98. | ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 6

новосадске ерпске више девојачке школе у Панчево и Београд.

Кренули смо се у суботу, после Духова, 8. јуна по нов. кал. железницом. Дан је био мутан, али баш за то погодан ва летње излете.

__У Земуну пређемо, око 12 сати, на локалну лађу и око пола 2 сата после подне стигосмо у Панчево. На обали Тамиша, дочека нас наставнички збор панчевачке српеке више девој. школе са два старија разреда својих ученица и многим грађанОтвом Чим су нам ствари изнешене и постављене на епремна за то кола, кренусмо се у варош пешице, праћени свим Панчевцима, што су нас дочекали. Кроз варош је свуда радознао свет поотварао прозоре или излазио напоље и пратио веселим по здравима дечицу нашу и нае.

За четврт часа били смо у дворишту панчевачке српске више девој. школе, где

"нас у два реда постављене ученице из два

млађа разреда поздравише са: „добро нам

дошли“.

За по сата, била су деца размештена и одведена по становима, с тим, да се опет нађемо у пола пет сати на том месту.

У заказано време одстојасмо вечерњу у цркви и по том посетисмо лепи панчевачки св.-савски дом, у коме су приказани деци знаменити и заслужни Срби и Српкиње, што су у том дому у великим сликама размештени.

Поеле тог посетили емо ерпску читаоницу, предградску цркву и прошли неке лепше улице, да упознају деца богатствоп красоте ове ерпске вароши, која је, поред свег усиљавања државних органа, за данас још задржала тип српске снаге и српеког духа.

У вече истог дана, приређена је код „Пеликана“, у почаст гостима, беседа с игранком, која је била врло лепо посећена, од најотменије панчевачке публике. Ови прикази панчевачких ученица српске више девојачке школе могу се похвалити, а особит је утисак учинила песмица „Ковачев савет“ од Мите Топаловића и представа: „Сан Будућности“ од Данице Чакловићке. Песмица је раздрагала сву публику до усхићења и дечица су морала отпевати то

и по трећи пут, а приказ представе уоз-

_биљио је публику и оставио јој на раз-

мишљање, који је позив за женску децу кориснији и на коју ће страну дати своју женску децу да им осигурају будућност.

После беседе, угошћени су гости заједничком вечером, и за тим се пазило, да ве новосадска дечица што боље проведу на игранци.

Особито пријатан утисак, учинио је неки непознат грађанин панчевачки, тим, што јеобдарио сваку девојчицу. домаћице и гошће, при улазу на беседу, пукетићима од Финих ружа.

Наставници су овај састанак употребили и за своје заједничке договоре око унапређења наставе, те ву, сутра дан, у

недељу, пре св. литургије, имали конфе-.

ренцију и доконали, да се представком обрате на високославни Школски Савет, да ве дозволи наставницима ових школа, бар по једанпут годишње, да се састају и договарају о заједничким потребама школе и наставе, даље, да се ове постојеће три више девојачке школе подигну на шесто-разредне школе и изједначе са државним таким школама. Поред тога покушаће се предетавком на ову највишу нашу автономну власт и по трећи пут, и да

се укаже потреба, да се плате ових на-

ставника доведу у склад са платама др-

жавних наставника ове врсте, јер за 26.

година, како су постојеће плате установљене, знатно се изменуле животне прилике и околности. Најзад је донешено решење и о том, да наставници ових завода поделе међу собом посао и да допуне писање учебника за ове школе, у којима су још оскудне.

Повле те конференције отишли су гости и домаћи на св. литургију, на којој су ученице новосадске српске више девојачке школе отпојале, под управом свога наставника, г. Мите Борђевића, складно и умилно целу литургију, а опело, које је баш тај дан, после св. литургије приређено у почаст пок. добротворима панчевачким, 01појало је панчевачко певачко друштво под управом свога коровође,г. Мите Топаловића тако лепо и складно, да би се слободно могао метнути тај кор на првим местима наше музичке вештине.

а о