Ženski svet

58. чевића, поклонила је ФЗадрузи у његов спомен 20 круна. Хвала јој!

Редовне чланице гђе: Марија К. Јовановић и Софија П. Јовановић, поклониле су у Фонд задружни евака по 100 круна, те су у смислу задружних правила уврштене у број добротворака. На овоме лепом дару изражена је гама писмена благодарност а у „Женском Свету“ штампана је и јавна захвала, Живеле!

ТУ. Забава.

Као што је познато тђама Задруга наша сваке године приређује једну забаву о месојеђама, тога ради, да би пруживши лепу разоноду публици, намакнула благајни нашој више ередстава да можемо боље и обилатије одговорити својој задаћи. Последњих година почеле су наше забаве све мање прихода доносити јер су посете све мање биле: Забава приређена 27. јануара (9. Фебр.). 901. год. у том погледу најгоре је испала. Прихода је било: од улазница 218 кр., добровољних шрилога 311 кр., свега 655 круна, према 111 кр. 40 п, од забаве у 1900. години; расхода је било: 291 кр. 24 п., те према томе чист приход био је само 263 кр. 16 п. Ова појава изазвала је у прошлогодишњој гл. скупштини познати закључак (да ће се од сад само тако приређивати забаве ако већина задругарица обећа да ће на забаву доћи), који је, као што је гђама познато показао се као целисходан јер је крунисан најбољим успехом као што се гђе задругарке могле уверити из јавног рачуна о забави држаној 26. јан. (8. Феб.) т. г. који је штампан у прошлом броју „Женског Света“. Само дакле мало више воље и усталаштва, па ћемо витурно напред корачати, Концертни део прошлогодишње забаве испао је на опште задовољетво, што се има приписати стручном приређењу и извађању истога од стране нашег старог пријатеља г. Мише Топаловиђа, хоровође срп. цркв. пев. друштва.

У. ПИшпомице.

У прошлој години уживала је још последњи пут Јелена Шоповићева по 20 кр. месечне потпоре. Свршивши консерваторију у Прагу добила је гуца диплому са одличним оценама; својим лепим даром у музици брзо је стекла лепа гласа, те је већ постављена за учитељицу на музичкој школи у Београду и одликована је од краља Српског Александра [. орденом св. Саве У. ст.

По 6 кр. месечно уживала је Даница Стојићева ученица ИП! р. ери. учитељичке школе у Сомбору.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 4.

Почетком ове школ године Одбор је подарио сталне, приномоћи и овим одличним ученицама Сомборске препарандије: Илинки Бајиној,

_ћерци нашег послужитеља Ђоке Бајина по 10 _ круна месечно и „Љубици ШЏетковићевој Ћерци

Алексе Џетковића, крчмара овд. по 6 круна месечно. Тим поводом, што сваке године многе ученице траже од наше Задруге да их материјално помогне да могу учитељичку школу у Сомбору полазити а међутим сваке године све већи број евршених учитељица улазе у народ, тако, да ни трећина не може да дође до места, дакле у велико је подмирсна потреба у овоме џозиву а да би за то нужна била нарочита припомоћ Добротворних Задруга, — Одбор је у својој седници од 18. јуна 1901. год. под бр. 59. решио да у будуће сем досадањих питомица, неће издавати припомоћи ученицама учитељичке школе, о чему извештава и славну екупштину, молећи је да овај закључак одобри. Да су разлози који су на овако решење Одбор навели оправдани види се и из најновије високе наредбе министра богочасти и јавне наставе, којом наређује да се отежава примање ученица у учитељским школама.

Сирота удовица Персида Данчевиђ р. Драгичевић, оставши без икакве опекрбе с једним нејаким дететом, обратила се на Одбор с молбом, да јој припомогне. да се у чему изобрази, како би могла за себе и дете насушни хлеб зарађивати. Одбор је одредио овој сиротици на ту цел 96 круна, што је месечно издавано.

На питомице утрошено је: 414 круна.

УТ. Машеријална помоћ спротицама и те вољницима.

Редовну месечну потпору примале су ове сиротице, старе удовице и нејач:

По 8 круна: Јелена Деспотовић; по 6 кр.: Јелена Јосимова и Марија Ђуришић ; по 4 кр.: Јелена Сретков, Ана Станишић, Ана Благојев, Пијада Влаовић, Магда Бабић, Марија Крчадинац, Јулка Барјактаровић, Милица Грујић, Марија Јовановић и нејач: Јоца и Бранко Крчадинац. У току године умрле су: Јелена Јосимова и Пијада Влаовић.

На ове сиротице и нејач издато је: 668 кр.

Ванредна припомоћ пружена је овим невољницима: по 20 кр. приликом болести и смрти

Милеве Давидове: 8 кр.: Марији Барбул; 6 кр.:

Јелени Деспотовић (за дрва), Софији Стокић, Перси Павловој и Зори Милутиновићевој из Вр-