Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

239.

Колико масла има у млеку. У млеку нема увек подједнако масла, што се опитом доказало. Није згорег, да газдарица, која има крава музара, зна, колико мад има у млеку масла. При музењу млеко нема подједнако масла; при почетку музења је у млеку најмање, а при свршетку највише масла. Они, који су испитивали млеко, бележе ово: у првим капима млеко има само 1'2% масла; код прве измужене четвртине вимена 2'1/,, код половине 8:69), код три четврти 5'2%, У последњем млеку, при крају музења, 717. 5 У последњим капима 109. С тога свака добра газдарица треба виме свагда добро да измузе, до последње капи, јер је тада најмасвије — најбоље млеко. (Све млеко ваља добро измешати, да би било подједнако масно.

и КЊИЖЕВНОСТ.

С пута кроз српски југ. Под овим насловом написао је своје успомене г. Мита Ђорђевић, професор новосадске срп. више девој. школе и коровођа учитељског певачког друштва, које је прошлих школских Ферија путовало и приређивало концерте у корист „Српског учитељског конвикта у Нов Саду“. Успомене су те испи сане пуним жаром љубави и одушевљења за ону нашу браћу и оне крајеве, куда су они прозазили. Књига је штампана у Нов. Саду у српској штампарији дра Свотозара Милетића 1904. а цена јој је 60 потура. Књига се може добити код самог писца.

0 св Василију Великом. Написао Вељко Миросављевић, парох новосадски и катихета ерп.

"више девој. школе у Нов. Саду. Прештампано из „Богословског Гласника“ 1904. Српска Манастирска штампарија. 1904. Цене нема, јер је писац прештампао само толико комада, колико је за своје пријатеље спремио. Дело је пак исцрпно и лепо написано. _

Теорија правилног нотног певања. Наш млади комповиста и професор музике на српској вел. гимназији у Нов. Саду, написао је под горњим наеловом књигу потребну коровођама, певачима и пријатељима : узичке вештине. У књизи су ови предмети: 1. Зашто треба учити музику и певање. 2. О музици. 3. О гласу. 4. 0 човекову гласу. 5. Подела људског гласа. 6. Од чега грло побољева. 7. Промена гласа. 8. Говор и певање. 9. Човеково тело и глас (држање тела, држање уста, дисање, изговор). 10. О лошим гласовима (грлени глас, глас кроз нос, непчани глас). 1

Глас и нота 12. О дужини и краткоћи нота. 18. Тачка поред ноте. 14. Внаци за ознаку брзине и јачине гласова (метроном). 15. Нотне линије. 16. Такт. 17 Одмор или пауза. 18. Скраћивање. 19. Кључ. 20. Полуглас. 21. Како се тражи полуглас. 22. Размак (интервал.) 23. Џевање помоћу нотних знакова. 24. Шкала 25. Дијатонске шкале. Риг-шкала. 26. Како се тражи Рог-шкала. 27. Мо!-шкала. 28. Хруматична шкала. 29. О украсима. 20. О 5ојо-певању. 21. Како треба глас развити. 32. Лепо приказивање. 88. Певање у кору. 34. Коровођа (диригент.)

Осим овега има примера за певање и писмених задатака. Књига износи пет штампаних табака у формату велике осмине а цена јој је 1 круна и 20 потура (60 новчића) или 1'50 динара.

Ко жели ову књигу, која је потребна свима коровођама, певачима и пријатељима музичке уметности, може је наручити код писца уз поузеће, а на адресу: Нови Сад (Ој дек, Нопгте).

Црте из историје ослобођења Србије. Напивао проф, Апдра Гавриловић. Издање Дворске Књижаре Мите Стајића у Београду. Цена 1 дин.

Крсно име. Ово је 10. хришћанска књижица, коју издаје прота и професор загребачки г. Јован Петровић. Књижице су удешене за децу школеку са лепом поуком и могу се добити само код писца у Загребу по 4 пот. комад. Ко наручи 50 ком. добија наплаћену поштарину.

Лекарски извештај за школ. 1903 —4. г. од дра Св. М. Марковића. Београд. Штампарија Д. Димитријевића. Иван-бегова улица бр. 1. 1904.

Овакав извештај о школским хигијенским одношајима није до сад, са нашим знањем изашао на српеком језику. Он је од врло велике важности по све наставнике и старатеље школске. У оваком облику ваља и други школски лекари да издају своје опаске, па ће сеи у нас кренути на боље здраветвенс прилике.

Мајка И одојче написао за младе матере др. Миленко Матерни. Књига има 17 слика, а написана је лаким стилом и чистим ерпеким језиком, Како се у нас не говори ни у вишим школама о дужности матера као одгајилица народног подмлатка и како се често греши у том са незнања, врло је потребно, да набави ову књижицу свака млада мати, да се из ње поучи теи себе и дете своје сахрани од млогог зла, па често и од пропасти. Књига је изишла у електричној штампарији С. Хоровица у Београду и може се добити код писца или у књижарама београдским по 1 динар или 1 круну.