Ženski svet

120.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 5.

јер су наишла на велико узбуђење и негодовање баш оног дела које се бави пером и књигом, да ли оправдано или не, то је друга ствар. За то не можемо износити ни оне рефлексије, које се на та писма односе, а које су нам стигле од наших сарадница с ове стране.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

Спремио сам за штампу десет оригиналних прича за одраслију младеж:

1. Часни пост. — 2. Први час у основној школи. — 3. Деоба. — 4. Моје благо. — 5. Први пут на Космају. — 6. Мали Раде. — 7. Добро дете. — 8. Мала учитељица. — 9. Божићна радост сиротне Данице. — 10. Стра-

шљиви витез.

Књига ће изнети око 5 штампаних табака, обичне осмине и стајаће 0'40 динара.

Скупљачима за труд свака пета књига или новац за њу.

Пријатеље дечје књижевности молим да ми до 1. маја о. г. изволе јавити — ма и приближан — број претплатника, јер ће од тога зависити и штампање књиге.

Београд, на Цвети 1905. г. Сретен Пашић,

управитељ В. Ж. Школе и Учитељске Школе.

„Казбулбуцшаде,“

Штампарија и књижарница Милана ПеткаПавловића у Вршцу, одазивајући се жељи њених пријатеља, решила се, да под горњим именом прикупи и читалачкој публици пружи један низ списа, који ће у стању бити, свакидању бригу у овим тешким временима, бар за који тренут, да разбије, а читаоца донекле да разгали, развесели и пријатно позабави.

Др. Казбулбуц познат је широм српска света, не морамо га дакле приказивати. Његове шаљиве песмице и хумореске, украсиле су многи и многи српски лист, а ваљда и нема тога Србина, који се његовим допадљивим шалама није слатко насмејао, а ни Српкиње, која се уз његове слатко-горке »цвикпуслице« и нехотице није — бар за језик угризла!

Шала ове врсте, какву наш др. Казбулбуц култивира, пријатна је у сваком погледу. Она се клони политике, личних испада и неразмишљених зађевица, али се зато бави нашим општим махнама и заблудама, које све што не ваља, исмејава претераности моде и других беспослица, поучава нас и пружа нам здраву храну за наше и сувише покварене стомаке.

Од неких 6000 таквих песмица и шаљивих причица, изабраћемо што је боље и слађе и пружићемо

их пријатељима ведре шале и добра расположења у малим оброцима, како би им медицина, која је у слатке пилулице увијена, што боље пријала.

»Казбулбуцијаде« ће излазити у свескама од 16 страна (формат »Босанске Виле« или »Бранкова Кола«) а цена ће на првој свесци објављена бити. Што се више претплатника буде скупило, тим ћеи цена нижа бити тако, да ће се свако претплатити моћи. При том имаће лепу и велику књигу. Прва свеска биће о Ускрсу готова.

Молимо свакога, ко би желео да му прву свеску на углед пошаљемо, да се изволи одма једном картом обратити на

Штампарију и књижарницу

Милана П. Павловића, Вршац Мегзсћет2.

Молимо српске листове да ову објаву прештампају.

Што сам обећао, испуњавам: Издајем педагошко

А ДЕТЕ уе

у десет свезака са сликама, а са овом садржином:

1. Увод. 2. Дете у развијању или ембрионално дете. 3. Новорођенче. 4. Дете и његова драж. 5. Растење и пропорција. 6. Сметње у развијању. 7. Нормално развијање. 8. Мерење деце. 9. Неговање и хранење детета. 10. Неговање зуба. 11. Рад чула опипа. 12. Рад чула вида. 13. Рад чула слуха. 14. Рад чула куса. 15. Рад чула мириса. 16. Органични осјећаји. 17. Мишићни осјећаји. 18. Опажај с преставама. 19. Памћење. 20. Уображање или фантазија. 21. Појам, пресуда и закључак. 22. Самосвест или престава »ја«. 23. Осјећајни рад. 24. Рад воље. 25. Говор. 26. Дете уметник,

Дело сам радио по најсувременијим ауторима педагозима, нарочито струје, што разрађује, «ПИсихологију детета» и «Уметност у детињем животу», као и биљешкама својим и помогача ми од 10 год. амо.

Реч је о детету од првог зачетка до 14. године имајући на уму телесни, а нарочито умни развитак детета.

Дело је ово код нас првина-новина, потребно за сваку школу од најнижих до највиших, за сваку кућу од колеба до богаташких дворова...

Цена је свакој свесци само 70 фил. Претплата (за поједине или од 1—5 или од 1—10 свеске) се шаље подписаном у готовом новцу или јасно подписаном поруком, што је довољна обвеза.

Књижари и препродавци имају уобичајен рабат.

Пакрац, месеца — 1905.

Јован Кнежевић, проф. учитељ. школе. ПРИМЕДБА :

1. Нарочито апелујем у издавању овог дела на браћу учитеље и сестре учитељице, па молим: да ми помогну скупљати претплату, јер и ја увек помажем све, што је школско и учитељско,/ наше сталешко. Заузмите се, браћо и сестре, да ову књигу набави што више школа и домова. На услузи хвала! За услугу стојим на услузи!

2. Ко ми хоће још, да пошаље биљежака о детету, са хвалом се примају још увек.

3. Слике деце од колевке до 7. год. примам с тим, да родитељи плате клише, што није бог зна колики новац. Нарочито су ми добро дошле слике, добро развијене деце, фотографисане гологлаве и бар горњег голог тела (трупа). Фотографије се шаљу мени.

4. Ко би хтео у омот свезака, којих ће бити на хиљаде, да оглас даде, нека то учини што пре. Огласи се веома јефтино рачунају.

Штампарија деоничарског друштва »Браник«-а у Новом Саду.