Ženski svet

Бр 12:

ЖЕНСКИ СВЕТ“

219.

Са (• _ ом 4 „~ 17 4

<> ГЛАСНИК.

Педесетогодишња прослава. Његова Светост, врпеки патријарх, г.г. Георгије Бранковић, прославиће о ев. Николи 0. г. педесетогодишњицу од како је етупио у свештенички чин. У част те славе, изабрала га је сомборска ел. кр. варош за свог точасног члана, што је половину тога времена провео у Сомбору као прота, и што је о свом трошку подигао зграду српске мушке учптељеке школе, која украшава варош. На тај дан доћи ће многл поштовачи п пријатељи, да честита Његовој Светости ту прославу. Тој честитци придружиће се п Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња.

Књижнице за омладину. У последње доба почеле се оснивати по нашим већим местима књижнице (библиотеке) за нашу омладину, особито ону, што се учи на занатима. Таку је књижниду основао скорим п у Баји вредни и ваљани парох, г. Милутип Григоријевић поглавито за српеке шегрте, што се тамо уче. Тој књижници је поклонио 76 комада и познати пријатељ омладине г. А. Пајевић, књижар па Нов. Сада. На ту цел је поклонио г. А. Пајевић п „Прпвреднику у Загреб велик број књижица, а дала је пи Матица Орпеска пстом друштву 400 ком. свога издања књига за народ, да се растуре по местима, где има већи број српских шегрта.

Лепи примери за углед. У сватовима г-ђфице Катице Ковачевићеве у Нов. Саду, о којој се у овом листу спомиње, одрекоше се уобпчајепог букета, а у корист привредпог одељења Новосадске Трговачке Омладине г-бице: Рава и Милица Ивковићева, Дафина п Зорка Митајлови“ ћеве, Анђелка Потовићева, Ванда пл. Ошратнмировићева п Марта Хиртова те скупшше међусобом 41 круну и дадоше поменутој цели. Две последње дале су по 10 К,; прве трп по5 КЕ, а остале две по 83 Е.

У Модричу (у Босни) порушена је црква. од земљотреса још пре дванаест годпна; али народ спрома, а општина сирота п мала није могла, наново да подигне свој свети храм. И сад се 1. октобра о. г. састану у школи саме Орпкиње девојке да се договоре, како ће помоћи, да се подигне црква и решише: да свака изради по један комад ручног рада п па том да извезе име оног родољуба, коме мпслп повлати то на дара око имена ће бити извезене речи: „за прилог врпекој цркви у Модрпчу“ и одмах су ту приложиле радова у вредности од 1000 круна, те поделиле, коме ће која слати и чпје име вести. Неће на овом остати, веле, него ће и даље радити и родољубима слати. (Ово је запста похвадно! Ето, како могу и Српкиње да раде за своју цркву и школу.

Поа

Срби и Српкиње у Америци. Код Срба у Америци иде на боље. Пре четир године основали су Срби у Америци свој Савез у Њујорку, под насловом: „Српски Православни Савез Србобран . Ове године су пмали своју четврту годишњу екупштину у којој су решпли, да пети новчано тоштомаже тамо све сртске травославне цркве м школе, п по томе су већ ове године дали пешто прилога ерпској православној цркви у Чикагу и јединој српској правосл. школи у СанФранциско. Надамо се, да ће тај пут омогућити, да се тамо подигну цркве п школе, где је год више Српетва на окупу, те да на тај начин пе пропадне за народ ни опо, што се, хлеба ради, оцепи од евога стабла п вине у туђину за заслугом. е

У Фресну (близу Сан-Францтеска) установили су Срби своју црквену општину п уписало се у њој до сад 102 члана, а цел имје, да слошке пораде, да се подигне тамо српска дцркна и школа.

У Бјууте положили су Срби 22. октобра о.г, већ темељ својој новој цркви на свечан пачин,

Добротворна Задруга Српкиња у Сат-Фратциску приредила је 80. новембра о. г. забаву с игранком у корист своје благајне. Ова задруга има 87 чланица, па су у првом овом састанку решиле, да оснују у Сан-Франциску ерпеку школу, која од априла о. г. већ постоји. Као леп пример одушевљења њиховог наводимо им овде и имена: Г-ђе: С. Анђелића, П. Геруновића, Е. Драгомановића, С. Шимрак, Е. Врчевића, О. Поповића, К. Јовановића, С. Матковића, Г. Миплановића, 1'. Радуловића. Г, Матула, Љ. Русп, 3. Мандића. Е. Вукановића, Ђ. Ђала, М. Ћуда, А. Сетенчића, Е. Станишића, М. Јанковића, Е. Јанковића, Д. Томановића, Олга Зеновића, Н. Радонића, С. Томановића, 3. Вулића, А. Вукосављевића и г-ђица Дабовића, све пз Сан-Франциска; даље: г-ђе Е. Радуловића, Е, Медиговића, С. Анђув, М. Нобиле, М. Вукотића, М. Ћурића. Н. Мандића п гђица Ј. Суђић, све пз Бизба Аризона; — даље: г-ђа Ђ. Јововића пз Фресна (Калпфорнија) и г-ђа: (. Лукетића из Мекепка.

У Чикагу се основало п ерпеко позоришно друштво, под управом г. Мирка Сувајџића и већ 16 отпочело тамо своје представе са „Граничарима . Има их до сад 20 члапова у друштву. Колико нам је познато излазе тамо пет српскиг; листова: Слобода, Орпека Незавпеност, Српска Стража, Србин Црногорац и Српеки Родољуб,а излазио је до скора и лист „Србин“. Прва четир листа добијамо у замену и из њих и вадимо ове податке.

Г. Лука Ћеловић, трговац београдски а ро-