Ženski svet

Бе 12

у 72. години живота. Беше то старица врло благе, тихе и питоме нарави, вредна и разборита, жена п примерна мати и мајка п свекрва. Бог да јој душу прости!

т Јелена уд. Пујићка. Тек накнадно стиже нам пз Вел. Бечкерека тужна вест, да се тамо јуна месеца о. г. упокојила одлична Српкиња, Јелена Шујићка, удова ц. и кр. капетана Гавре Пујића у 66. години живота. Она је пре 20 година становала у Нов. Саду п кад је своју јединицу ћерку, Милку, удала за финанцијског чиновника Первулеска, одсели сее њима у Вел. Бечкерек. Од то доба је она тамо постала чланица Добротворне Задруге Орпкиња В. Бечкеречкиња и за сво то време уживала поверење као одборница задружна. Пре две године умре јој тамо јединица Берка, Милка Первулеско у 89. години живота, и баш од превелике туге оконча п она тако рано и остави незбринуто петоро унучади. Сад баш, кад се срећом удаје најстарије унуче, Олга, п кад би јој требало највише савета п упутетва у новом брачном жи-

____е240) Б

ЖЕНСКИ СВЕТ 283.

воту, сад, ето нестаде јој добре мајке и бриговође. Но Бог је добар, па ће пружити овој дечпиди заштите и заклона у овој најстаријој сестри и њеном будућем супругу Милесу Стевану, а мајки Јелени нека је вечна успомена! '

т Никола Контић. Одлични Србин и родољуб, велепоседник у Инђији, Никола Контић, премипуо је напрасно 22. нов. (5. дец.), али је још ранпје, за сваки случај, наредио, да се његова кућа у Ипђији у вредности од 20.000 круна, после смрти му, остави ерпској православној општини инђиској, да се од прихода њена одржавају и снаже Србп, да се не раселе. Слава му п вечан помен!

т Васа Стефановић. Наша многогодишња претплатница, одлична Српкиња, г-ђа Амалија Недићка пзгубпла је 9. (22.) новембра о. г.евога доброг оца, Васу Стефановића, бившег трговца у Старој Молдави, у 13. години живота. За њиме жали, поред кћери и зета му Јоце Недића п остарела супруга Јелисавета Стефановић. Мпр костима његовим!

у 40), лом (09 БЕЛЕШКЕ еј ојгЦе о

ПРОСВЕТА.

БОСНА.

Добротворна Задруга Српкиња у Приједору решила св, да у своме кругу и својим новчаним жртвама оснује тамо српско забавиште.

ЈАЛРАН,

У Јапану, у главној вароши Токију, постоји, од три године овамо, женски универзитет са три одсека. У њему се радило и лане за време руско-јапанског рата. Студенткиње већином станују у самом универзитету. Наставнице су већином Енглескиње, а има и Јапанкиња.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Како дуго да држимо своје музарег Краве дају све више млека до петог телета, а исто тако бива и млеко све боље до петог телета, а после тог опада и млекои његова каквоћа. Како се крава почне телити од д'ј до 8 године и после тог сваке године по једанпут, то треба држати краву најдаље до Т год., па је онда угојити и про-

1 дати месару, јер ћемо од ње доцније имати само штету. На то треба павити и кад се крава купује, јеросим тога, што крава после тог доба даје мало млека, још је и та опасност ту, што старије животиње, па наравно и краве, често падају у туберкулу (суву болест), па смо изложени и тој несрећи од њих.

РАЗНО.

Јелена Келер. Педагогија је достигла до данас највиши успех са образовањем Јелене Ке лерове. Ова је девојка рођена у Бостону у Америци слепа и глувонема; достигла је 27. годину живота п доспела је да буде учепица евеучилишта (универзитета). Говори, чита и пише па шест језика; има од ње написаних новинарских чланака, па и песама. Свет се чуди и диви такој појави: а она је, веле, весела и расположена, као да ју је природа обдарила свим чулима.

Одговори уредништва.

Г-ђица Д. П. — Није за штампу.

Гд. М. Ђ. И. Алексинац. — Оно, што би се могло штампати без одговорности пред властима, није добро, а оно друго би било добро, ал се не сме код нав у оваком листу износити. „СОлутња ће се употребити згодном приликом.

Позив на претплату.

С овим бројем навршујемо 20. годину опетанка свога, а већ пдућим бројем отпочињемо 21. годину рада. Већ сам тај дуг живот нашег листа потврђује, да пдемо добром стазом п да смо погодили укус п потребу нашег жепеког света, те отварамо овим нову претплату за пдућу 1906. г.

Нећемо пишта мењатп на листу ни правац, ни облик па ни претплату. Остављамо све као што је било п ове прошле 1909. г. само ћемо се потрудшти, да му садржина буде што једрија, занимљивија и темељнија, те молимо све наше дојакошње претплатнике, да задрже лист и за

_идућу годину п да буду добрп па да нами

претилату понове још до нове 1906. г. Цена је за, целу год. 8 К, за Србију пак 8" дин. за Америку 1 долар, а за све остале земље 3:/, фр. у злату. Претплата се прима само на целу годину, јер ми не можемо водити рачуна са годишњим четвртима.

Имамо на дугу за прошлу годину, а од не. ких и за две и три године, који су наручили мн примали лист, пуно 300 њих па никако да се одуже. Молимо пх овим последњи пут, да нам се одуже до Божића нашег, јер који сегод дужници не одуже за трошле године, нека, не очекују лист за идућу годину. Ми Ћемо поново означитиц,