Ženski svet

Бр. 3.

обратио се задрузи молбом, и њему је послато 5 круна. Према скромним задружним срествима како се види огромне суме. »Женски Свет«, орган женских удружења држала је задруга и ове године. А за прву четврт и »Српску Ријеч« јер је била задрузи послата. Одбор је честитао 30-годишњи заслужан рад г. Аркадију Варађанину. Гђа Савка Суботића, наша почасна чланица, послала је задрузи своје дело: »О нашим народним рукотворинама«, на чему јој се одбор најучтивије захвалио. »Српска женска задруга у Сарајеву« приликом оснивања своје задруге. обратила се нашој задрузи са молбом: да би јој ова саветовала у коме правцу ваља јој рад почети. Уједно је умолила нашу задругу за неколико користних српских књига. Задруга не имајући истих, то је председница гђа Јелена Остојић одазвала се њиној жељи даривајући им из своје књижнице неколико користних књига, а задруга према своме доброме нахођењу дала им је и пожелила сретан и напредан рад.

О Ускрсу је одбор обдарио Привредникове шегрте, по нашем српском обичају, колачима и јајима. На позив »Привредника« примила се на молбу одбора, председница, гђа Ј. Остојићка да посредује између »Привредника« и овог друштва у намештању српских шегрта и других веза са овим друштвом. Задруга је одржала

Талијанска краљица Јелена послала је преко свога брата Мирка поклон од 500 лира (круна) за фонд сиротих ученица цетињске гимназије. Верени и венчани. Г-ђица Омиља Чупићева, ћерка г. Јована Чупића, бившег бележника бегечког, венчала ве у недељу 12. (25.) фебруара о, г. с г. Владпелавом „анкуловим, конзпсторијалним бележником бачке епархије п свршеним богословом.

1 Бранко Памтелић, трговац из Вршца и виновац умировљеног вршачког учитеља и нашег вредног скупљача г. Максе Пантелића, верио се се г-ђицом Одгом Недељковићевом, ћерком удове Софије Недељковићке из Вршца и свастиком г. Уроша Стојковића, чиновника овдашње српске задруге за међусобно помагање и штедњу.

Г-ђа Мара Шоповић рођ. Николић пз Вел. Кикинде, ћерка нашег пријатеља и родољуба. г. Нике Николића, благајника Народне Банке и бившег учитеља в. кикиндеког венчала се у недељу 22. јануара (4. фебруара) о. г. е. г, Гавром

ЖЕНСКИ СВЕТ 67.

неколико забавних вечера, који су увек лепо били посећени, а постигнут је отуда и леп морални успех, јер су том приликом увек приказивани чисто српски производи. На последњем »забавном вечеру» приликом задружне славе св. Ваведенија, пало је у име даривања колача, 18 круна. Но приметили смо, на жалост приликом овогодишње славе, да је од чланица слабо била посећена.

Божићне празнике као и нову годину честитао је одбор у име задруге своме члану оснивачу високопреосвећеном г. епископу Дру Никодиму Милалшу, а исто тако и својој почасној чланици гђи Савки Дра Јована Суботића. Као што ће благајкиња гђа Десанка пл. Бајић славну скупштину известити, задружно примање било је 318 К 91 п. а издавање 301 К 42 п. Према томе се види, да задруга врши своје дужности управо самаритански.

Задруга је добила у прошлој години једног члана потпомагача и то г. Милана Ракића, а изгубила сеобом редовну чланицу гђу Љуб. Станковић.

То би био скроман рад задруге у год. 1905. и одбор моли славну скупштину да прими поднешени извештај на повољно знање, који сем примио.

Јанковићем трговцем из Будимпеште. Желимо им еваку срећу!

Питомац Матице Српске, г. Емил Нађвински, вин учитеља (С. Нађвинског из Вел. СентМиклуша, у Банату, довршио је трговачку академију е одликом и по дозволи Матице Српске отишао је у Париз, да се усаврши у тој етруци и да буде од што веће корпсти своме народу. Желимо му свака успеха!

Гркиња српска добротворка. Нека Гркиња Агора, како лист „Браник“ доноси упокојила се скорим п оставила половину евога великог имања, од 500.000 круна ерпској православној митроподији, јер се двапут удавала, први пут за Орбина Добрана, дворског агента у Бечу, а други пут за Румуна, дра Гала, члана магнатеке куће у Будимпешти. Није имала деце ни в једним ни другим мужем и зато је тако п расположила својим имањем.

Милош Ј. К. Динић, бивши члан и редитељ срп. нар. позоришта у Нов. Саду, краљевеког позоришта у Београду и казалишта у Загребу, а сад члан и редитељ путујућег српског дру-

ја то ди“ | и зима — тв