Ženski svet

У

70. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 3.

за забаву, поуку и господарство. Издавач и од“ говорни уредник му је, Александар Бродски, главни сарадник, Јеван Храниловић, прота унпјатеки у Нов. Саду, књижевник и песник српски и хрватеки а главна уредница је Викторија у говићка, хрватска списатељица. Лист ће излазити сваке суботе на целом табаку, а цена му је годишње: 6 К а за иноземство 8 К. Претплата и оглави плаћају се у управи листа у Петроварадину.

Познавајући ове књижевнике српеко хрватске и знајући, да су прожети љубављу за опште добро свога. народа а да су пријатељи и заговарачи слоге између Срба и Хрвата рачунамо, да ће п лист бити пун једре п добре садржине, те га препоручујемо пажњи и потпори наше

околине међу Хрватима и Србима.

Српски Књижевни Гласник, излази у Београду шест година и ступиће сад у седму годину. Власник му је: Др. Војислав Вељковић а уредници: Павле Поповић и Др. Јован Скерлић. На основу одлуке Главног Просветног Савета и одлуке Министра Просвете из 1905. г. препоручен је Српски Књижевни Гласник за набавку књижница народних и средњих школа. О овом листу изразили се најповољније многи руски, хрватски, словеначки и бугарски листови. Излази тачно сваког 1. и 16. дана у месецу и стаје на годину 18 круна (динара), на по године 9, а на четврт године 4:50 круне. Могу се добити још сви бројеви из 1901. г. за: 25 кр.; из 1902. г. за 20 кр.; из 1903. г. за 18 круна а тако и из 1904. г. за 18 круна. Претплату ваља слати администрацији листа, а рукописе уредништву; а и једно и друго налази се у Скопљанској улици бр. 9.

Новинарство. У Америци излазе, колико нам је познато, до сад шест српских листова: Слобода, Српска Независност, Српска Стража, Србин Црногорац, Српски Родољуб, и од најровијег доба »Американски Србобран«. Добили смо до сад четир броја овог листа и можемо рећи, де је добро уређен. Власник је том листу друштво Српски Православни Савез »Србобран« у Питсбургу Па. а уредник му је Миливој Бузаџић, а цена му је за Америку, Канаду и Мексику 1 долар, а за друге земље 1'50 долар. Излази недељно на великом табаку.

Српска Везиља илустровани лист за ручни рад и домаћу потребу, поуку и забаву. Излази једанпут месечно у Вршцу. Власник и издавач Милан Петко Павловић. Цена: 5 круна годишње.

Трговачки календар за 1906. г. Год. !. уредио Петар Крстоношић, удешен за џеп а кошта 1 К или1'15дин. Штампарија Ђорђа Ивковића 1005. Ми смо прелистали исти календар и нашли да има у њему добрих и практичних поука за трговце. Ту су поштанске тарифе за све земље, интересни и дисконтни рачуни сваке процентне стопе, закон о трговачком књиговодству, закон о трговачким помоћницима. Угарски закон о конкурсу. Министарске наредбе и судске одлуке о привредним и трговачким односима. О српском трговачком удружењу, о срп. трговачкој омладини у Нов. Саду. Трговачка настава у Србији. Инсолвенција и т. д. све ствари, што су по трговца од вредности и потребе. За то се може препоручити сваком трговцу и трговачком помоћнику, а може се добити код уредника овде у Нов. Саду.

Финале. Г. Стијепо Кобасица написао је лепу причу о младићској љубави под овим насловом, која је изнешена у сарајевском листу »Српска Ријеч«, а отуда

прештампана у засебну књигу по цену од 1 круне. Издала српска дионичарска штампарија у Сарајеву 1906. год.

Изишао је и шаљиви календар „Врач Погађач“ за 1906. г. којег је уредио садашњи уредник листа истог имена, а кога је издала удовица, пок. Симе Л. Лазића, г-ђа Зорка Лазић рођ. Милетић. Цена је календару 25 нов. или 50 потура, а у коме, поред календарског дела, има много илустрација и шаљивих и сатиричних пропратница.

Педесет година свештенства Његове Светости Георгија Бранковића, патријарха српског и т. д. и т. д. на писао професор карловачке гимназије г. Ђорђе Магарашевић. У овој књизи од 282 стране велике осмине и са ликом Њег. Светости исписан је опширно живот и рад Њег. Светости патријарха.

Најлепше Дрво. Божићна игра у једном чину, препевао Кузман Миловановић, учитељ. Прештампано из »Невена«. У Нов. Саду. Штампарија дра Св. Милетића 1905. Цене нема.

У издању Издавачке Књижарнице и ШтампарскоУмјетничког Завода Пахера и Кисића у Мостару изашла су три календара за 1906. годину, и то:

|. „Мостар Џетни Календар“. Година МШ. Уредник Ристо Кисић. Календарски дио саставио професор Андрија М. Матић. Цијена је календару: за Босну и Херцеговину 40 потура (са таксеном марком), а за све друге земље (без таксене марке) 25 потура.

И. Календар „Мале Библиотеке“. Год. ТУ. Уредник Ристо Кисић. Календарски дио саставио професор Андрија М. Матић. Цијена је календару за Босну и Херцеговину 40 потура (са таксеном марком), а за све друге земље (без таксене маркс) 25 потура. Претплатници »Мале Библиотеке« добијају календар (без таксене марке) бесплатно. Овај је календар са сличним садржајем као и »Мостар«.

Ш. „Зидни Лисни Календар“. Год. У. Са старими новим датутом, а са српским (ћирилицом и латиницом) и њемачким текстом. Зидна таблица календара израђена је врло укусно. Цијена је календару за Босну и Херцеговину (са таксеном марком) К [40, а за све „друге земље (без таксене марке) К !'20.

„Мала Библиотека“. Уредник Ристо Кисић. — Власник: Издавачка Књижарница Пахера и Кисића у Мостару. Година УП. 1905.

Свеска 109./110. (Број ХУХ/ХХ.) Светислав Стефановић: »Песме«. Оригиналне и преведене. Трећа књига.

Свеска 111./112. (Број ХХЈХХИ.) Енрик Ипсен: »Росмерсхолм«. Драма у четири чина. Превео Војислав Јовановић.

Свеска 113./114. (Број ХХШЛУ.) Свет. Ћоровић: »Женидба Пере Карантана«. Приповијетка.

Уз ове свеске »Мале Библиотеке« приложене су дописне карте са ликовима: Бранка Радичевића, Љубе П. Ненадовића, Данице Бандић, Др. Тихомира Р. Ђорђевића, Свет. Ћоровића и Алексе Шантића.

„Пријеглед“, прилог »Мале Библиотеке«. Уредник: Ристо Кисић. -- Власник: Издавачка Књижарница Пахера и Кисића у Мостару. — (Претплатници »Мале Библиотеке« добијају »Пријеглед« бесплатно.) — Година ТУ. 1905.

Сарајевски „Покрет“, смотра за народну просвјету и славенску свијест, излази сад у новом сјајном руху по нацрту чешког сликара Ј. К. Јановског и доноси у 4. броју овај врло богати и занимљиви садржај:

Максим Горки. Студија Адолфа Макала.

Узгој и школа. Љубав код дјеце. Од Р. СпајераМ. Боројевића.

Умјетност у школе — народну умјетност народу! Од Ј. К. Јановскога. ;

Борба проти пијанству или антиалкохолизам. Учитељи, прихватимо спасоносни антиалкохолизам! Од Ј.В.

Хигијена. Здрави дух у здравом тијелу! Од К. С.

,

– ~ = ј Ј А Е на ићи и ив-внн ни =вијики === ок таи о ава а __пизе алих с- понизити, __- = _—— ! поли: вон