Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ 123.

Кад гајисмо топле жеље, Неговасмо лепе наде,

Да ће сунце једном синут' Обасјат вам дане младе...

Синуло је,ал за кратко; Страшна смрт тад разви крила, Те нас обви тешка тама, Тежа, но што ј икад била.

У души ми јоште живи Лепа речца твоја свака,

Успомена на то шапће: Нек ти земља буде лака.

Пељ. Бечкерек.

ове о

Одговор на чланак

»Женски Свет« у 5. бр. ове год. донео је чланак под насловом: »Раденичке школе«, у којем писац говори о важности оваких школа у нас Срба, које су у више места подигле и основале Добротворне Задруге Српкиња.

Ценимо и уважавамо рад и заузимљивост појединих задруга око оснивања и унапређења раденичких школа у нас, јер знамо од каквог су замашног утецаја и важности оваке школе на привредни напредак народа нашег, на којем и снага народна почива, те знајући и схваћајући то, — не можемо допустити, да се наша митровачка женска задруга запоставља другим задругама, као да није кадра схватити важност раденичких школа по наш народни живот и напредак.

Стога ћу само да рефлектујем на онај део горе цитираног чланка, где се говори о покушају г. Петра Кулића из Митровице, да помоћу митровачке женске задруге, оснује код нас раденичку школу, и да је тај покушај, по мнењу пишчеву, наша задруга осујетила, јер да се није смела у тај посао упустити и ако је г. П. Кулић толику потпору — наиме 2000 К годишње понудио.

Ради тачнога обавештаја поштованих претплатника и читалаца »Женскога Света«, изнећу на јавност целу историју о покушају г. Кулића, да оснује у Митровици раденичку школу.

Јулка Ф. Маринковића.

36 а

»Раденичке школе«.

Прошле године, месеца јула, сазвала је бивша управа наше Добротворне Задруге ванредну скупштину ради оснивања раденичке школе, те је на истој г. П. Кулић за подизање оваке школе понудио са своје стране годишњу припомоћ од 2000 К.

Ову понуду подупирала је и тадања управа тиме, да задруга са своје стране на ту цељ вотира извесну своту годишње.

Скупштина је огромном већином одбила тај предлог с мотивацијом, да је тешко и немогуће таку школу бар за сада основати, пошто у нашем месту већ постоји такова слична државна школа, коју ученице уз незнатну уписнину од 1'20 К годишње, дакле, бесплатно похађају, те надаље скро-

· мна средства наше задруге, која нам

на расположењу стоје, не допуштају за сад толиких издатака, да би се уз припомоћ г. Кулића од 2000 К могла основати така школа, која би одговарала свима модерним захтевима и потребама и која би могла стајати на висини осталих школа оваке врсте. Према таком стању ствари не може се ине сме нашој задрузи импутирати, као да не схваћа идеју о важности раденичких школа по наш народни живот и напредак, већ држим, да ће свако, ко озбиљно и хладно суди, увидети, да је наша задруга стајала на коректном становишту, кад је горњи предлог одбила, и да се није

5

ја = и љанавсиз - имали дал по ил — алија