Ženski svet

Стр. 194

дор, који подгриза цео породични мар п организам. А то све потиче једино са незнања и не вештине домаћичине у кућевним пословима. То је разлог, што млоги млад човек избегава данас брачни живот, јер је са невештих и неспремних наших домаћица постао и сувише скуп, па онда и немиран. Право вели један Немац, да се љубав рађа у оку, па отуда се спушта У срце, а за тим у стомак. Прво доба љубави је жешће, ал је и малотрајније, а ово друго доба настаје већ после године дана и траје до смрти. За то се ваља више бринути за ово друго но за прво доба. А за ово друго доба је најпоузданији кључ: добра куварица, вредна и вешта домаћица.

Са добрим домаћицама умалиће се и трошкови кућевни и наш ће народ и привредно коракнути напред, особито још, ако се успе, на чему св овом школом и иде, Да се ми наш женски нараштај из сиромашније класе одаје на ради службу домаћичку. Наш интелигентнији и имућнији део народа издаје грдне паре на оваке услуге ш то листом отиде у стран елеменат, којим зе наш свет данас служи. Та пара се никад више не врати у наш народ, него св њом диже И потпомаже онај елеменат, који нас подгриза и тлачи на сваком кораку и ми тако сами навлачимо 66би и своме народу тигрове и хијене, које ни мртвима нашим не дају мира ни покоја. Наш књижевник и професор т. Ко 0. Дачић, врло је добра назрео и протумачио опасност по наш пародни живот са ове околности у предавању свом од о. г. што је држао у корист Колу Срп. Сестара под именом: „Београд У служби туђину.

Ми држимо, да је баш то предавање многој Сршкањи тога Кола отворило ои и упутило их, да све дате ове нове дужности, За коју се одушевљавају наше најнапредније инајодљичпије госпође, т. ј. да оснују и одржавају У својој средини школу која ће кћери им и народ упутити на стазу бољег газдовања и напредвијег домаћинства, јер кад нам буде поједина породица здравија и напреднија онда је и пео народ здрав и напредан, јер је народ скуп појединих породица.

Идућом школском 1907-—1908. годином от вара се у Београду та прва српска Школа за Домаћинство а ил јој је, да спрема женске од 15 година па на више за помоћнице домаћици; куварице и собарице. Ученице ће се делити на редовне и ванредне. Редовне ће се узимати бесплатно из сиромашније класе и ту ће се учити и храни

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

ти за годину дана, а ванредне ће бити оне, које ће учити 3а своју домаћу потребу и плаћа ће 10 динара месечно без хране. Редовне ученице примаће св 1. септембра и 1. марта сваке године, а ванредне у свако доба. Редовне добивају сведоџбу по свршеном течају, којом могу добити место за куварицу или собарицу. Свака редовна ученица мора бити пасмена и доброг владања, а друштво ће се побринути, да своје ученице смести у службу на добра места.

Школа ће имати три течаја: један за кувараце, један за собарице и један, у коме ће се девојке спремати за сваки домаћи посао. Први течај ће трајати годину дана, други шест месеци, а трећи десет месеци. У први уче: кување, мешење, познавање, куповање и спремање разних намирница и удешавање јеловника. У друга: спремање соба, намештање и служење око стола, прање, глачање, крпљење и чешљањеја у трећи : све из првог и другог течаја изузимајући криње ње и чешљање. У кујни учиће готовити јела из грађанске и светске кујнв. У светску кујну долази и посластичарски посао, а у грађанску мешење хлеба.

Завод ће се издржавати чламарином од 6 динара (круна) годишње и другим прилозима У новцу и стварима. Који приложи 100 динара ематраће св као утемељач. Чланови друштва имају првенство да добију од друштва млађе и“ храну из кујне.

У трапезарији друштвеној храниће се пскључиво жепеске, а издаваће се храна и ван куће с умереном ценом. и

(ешм ових средстава, отвориће друштво један салон, у коме ће по подпо само женскиње моћи добити (белу каву, чај, чоколаду, какао и разна теста. Овај ће салон служити уједно и за женску читаоницу.

Управа се састоји из 86 чланова и стална је. Оонивачи су ове школе: г-ђе : Сара Д. Карамарковићка, Савка Суботаћка, Савка М. Панићка, Милка Гр. Миловановића, Мила Андрије Николића, Тилија Шурдуловићка, Смиља Б. Ристића, Олга 6, Исаковићка и Катарина Холецова. -

Ми мислимо, да ће се оваком шкопом полако приволети и наша сиромашнија женска страна да ступа у службу, јер ће на овај начин изгледати, да п оне, које се овако школом спреме, не врше недостојни посао, као што се оваке службе узимају у нашег света, него да врше звање, као и оне што долазе у контоаре и друга звања; а по себи се разуме, да ће те ученице бити обра-

4