Ženski svet

Бр. 1.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 264.

истој перијоди минуле године, али је и умрло 69.621 мање, него у истих десет месеци године 1905. Иселило се у месецу октобру свега 12.726 душа, (од којих спада на Хрватску п Славонију 1687), у 1000 душа више, него што их се иселпло у октобру 1905. године.

У ЕРЊО С:Т,

Ко треба нота, Лазар Борђошки, коровођа п учитељ пјевања у Гор. Карловцу, у Хрватској, издао је нов попис партитура своје архиве, у којој има преко 500 српских и слокенских песама за разне зборове. Попис је веома прегледан и уз а песму означена је цена дотичне партитуре. Зато, ко треба нота а тај попис пије добио, нека се обрати на њега, па ће га одмах хжобитп.

КЊИЖЕВНОСТ.

Летопис Матице Српске, година 953. књига 245. свеска У. за годину 1907.

Уз ову свеску Летописа разаслат је и Календар Матице Српске за годину 1908. за чланове бесплатно, а за нечланове вреди 35 ночв. или 70 потура. Канендар има много слика, лепе поуке и забаве. Садржина му је већа од 12 штампаних табака велике осмине.

Седам прича за девојчице и дечаке, с руског превела Косара Цветковић, наставница Више Женске Школе у Београду. Цена: 1 динар. Е

Г-ђица Цветковићева је позната нашој омладини са својих добрих превода и укусног избора градива, а ова је књига украшена са девет лепих прича хуманог и родољубивог садржаја, те ју препоручујемо нашим младим Српкињама и одраслијим ђацима.

„Српека Школа.“ Српско народно учитељство у Босни и Херцеговини удружило се и ове године је добило одобрена правила од земаљске владе. Као таково отпочело је 15. октобра о. г. издавати свој лист под насловом „Српска Школа,“ који ће излазити у свескама од два табака велике осмине сваког 15. и 30. дана у месецу за трајања школске године. Изишао је сад 15. октобра о. г. 1. број са овим садржајем: Прва ријеч од Н. Н. (Никола Ножинић, учитељ сарајевски и уредник листа); Задатци српске школе од дра В. Бакића; Српека Школа од Петра А. Типа, професора [. београдске гимназије; — Српска. Школа од Срет. И. Аџића; — На нов посао од А. Варађанина; — Позарав удружењу учитељском у Босни и Херцеговини од Ј. Миодраговића; О развијању националних осећања у _васпитању од Стев. И. Самарџића; Педагошки весник — Белешке —— Гласник удружења: — Извеш-

тај седнице главног одбора. — Цена је листу за чланове из Босне и Херцеговине и АустроУгарској монархији: 6 К; за нечланове и лруге земље: 8 К.

Како наша браћа у Босни и Херцеговини имају тежак положај и како су тек на почет ку свог просветног живота, дужност је сваког члана народног да радом и просветом олакша положај и задатак овог учитељског удружења.

„Словенски Југ. У Београду излази већ У. година лист под овим насловом. Ове године је био престао, а сад половине октобра месеца почео је поново излазити под уредништвом г. Рад. И. Михајловића, а власник му је новообразовани клуб „Словеначког Југа,“ коме је председник: др. Божа К. Марковић, професор универзитета. Лист неће служити ни једној постојећој партији у Срба, него идеји јужнословенске заједнице. Излазиће сваке суботе на великом табаку а цена му је: годишње за Србију и Бугарску: 6 динара, а за све остале земље 10 франака годишње.

„Српека Школа,“ Како се српски народии учитељи из краљевине Хрватске и Славоније оделили овог лета од својих колега хрватских учитеља, намерни су, да се пи они организују у друштво српских учитеља и учитељица. Да би ту своју органивацију лакше спровели, покрећу почетком идуће 1908: год. свој лист: »Српску Школу.« Привремени председник одбора за ортанизацију српског учитељства је Васа Бопо. вић, а привремени тајпик: Миливоје Ј. Млађан, учитељи у Новој Градишци. Рукописи се ша; Ђу на овог тајника, а цена листу ће се доцније означити, Сад имамо две »Српске Школе,» једну у Босни п Херцеговипи и ево ову у Хрнаљској

и Славонији, ван

Поред свега тога, што српска књига тешко продире у наш народ, а нарочито књига ове врсте, ипак сам одлучио, да издам књижицу за децу, под насловом:

ЂАЦИ НЕВАЉАЛЦИ приповетка за школску младеж.

Књига ће угледати света таман у најбоље време, пред Божић, те би врло лако могла код

школске деце одзива нађи, ако би се меродавии,

фактори заузимали око ширења њеног, п то, прикупљањем ушгеде од ђака. На тај пачин могло би п најсиромашније дете књижицу прпбавити до тога времена, док књига ис пзађе, лако уштедити 40 филпра, колико ће иста стати.

Много се уздам па другове моје, а особито пријатеље дечје књиге, да ће ме у томе послу својски потпомоћи, међу које п Вас рачунам,

У Митровици, октобра месеца 1907, г.

Јован Удицки, срп. нар. учитељ, _

Штампарија деоничарског друш тва. Браника у Новом Саду.

па а а | "а

(ои ал

и ље дшкнни ДВА