Ženski svet

Стр. 2. ЖЕНСКИ крајевима Србије. Поред свега тога, што је то друштво поред хуманог задатка прихватило у своје руке и рад. ну страну женске домаће индустрије са свима подружинама својим, ипак су тамошње хумане и опште народне потребе изазвале нова женска удру · жења, те данас поред постојећег Жен. ског Друштва и његових подружина постоје још три засебна Женска Дру. штва: у Крагујевцу, Шапцу и од лане у Смедереву. Осим тих удружења постоје у Београду: патриотска Друштва: Кнегиње Љубице и Коло Срп: ских Сестара. Ово последње се за три последње године помножило са 18 својих одбора по свим крајевима Србије, те врше еминентну патриотску и хуману дужност за ону браћу и сестре, што су изложени немилом тлачењу небраће своје. Поред ових удружења пони. Коше тамо у последње две године: Удружење за унагређење женских рукотворина, Удружење за Домаћин. _ ство, Материнско Удружење, Друштво девојачког интерната и У најновије доба: Друштво српских женских чиновника. Кад би се овамо прибралои српско јеврејско женско друштво у Београду, онда би се видело, да и у Србији раде на јавном пољу пуна 52 женска удружења, а са овостранима и онима у Америци 115, који представљају у најмању руку 10.000 чла. ница.

Мисао за удруживање међу Срп кињама расте с дана у дан, јер је међу њима дубоко продрла свест, да су и оне позване да пораде за спште до бро народа свог, оне, шта више, осе. Ћају, да су дужне и од своје стране да принесу колико год могу, да се народна слава уздигне, народна свест ојача и његов културни и привредни нивб подигне. То се види већ из тих чињеница, што су оваке згдруге и удружења последњих година убрзале међу њима и што су само за прошлу годину подигли осам нових удружења: у Голубинцима, Добановцима, Оточцу, . Грачацу, Дољњем Лапцу (све у Хрват-

СВЕТ Бр. 1, ској и Славонији), Бос. Градишци, Дољ. Тузли (у Боснији Чикагу у Америци. Мимо ових задруга поникло је лане у крилу сомборске Добротворне За друге као нова установа Девојачко Коло, које је у свој задатак узело литерарна веџбања и забавне лоуке баш као и оно мешовито омладинско коло „Узданица“, што од више година С лепим успехом ради у Панчеву.

Како је у последње 2—3 године међу овамошњом мушком омладином поникла „соколска“ мисао, одмах се нашле ту и младе Српкиње у Шиду и у Новом Саду и решиле, да ступе у редове мушке браће и да своју телесну веџбу освеже хуманим и проСветним радом, те тако међусобним помагањем прошире патриотску масао и у редове женске омладине.

Сомборске приправнице, угледајући се на своје тамошње садругове, приправнике, који су помоћу тамошње Добротворне Задруге Српкиња пре 2-—3 године основали своје заједничко издржавање — Алумчеум — положише лањске године основицу од 4—500 К за подизање женског девојачког интерната у Сомбору. _ Све су то знаци будне свести и родољубивих заноса, који је овладао у последње доба и међу млађом генерацијом наших Српкиња, А радна снага, која се. појављује у редовима постојећих ово. и оностраних удружења женских, потврђује још боље наше речи, јер мало је задруга, које поред својих локалних доброчинстава у одевању и Храњењу сироте школске деце, у потпори скиротих девојака на вишим наукама и стручним школама, у потпори сироткх удозица и пострадалих Срба, не издржавају још по једно српско дечије забавиште, или женску раденичку школу, а у новије доба и ђачку трпезу (Београд, Сарајево, Мостар, Сомбор).

Вредним заузимањем и сталним прикупљањем прилога и милодара наших постојећих задруга с ове стране,